/article_titleimages/pih1.jpg

Így regenerálódj gyorsabban egy hosszú verseny után

Egy félmaraton vagy egy maraton teljesítése nem keveset vesz ki a szervezetből, és még ha nem is tervezed, hogy néhány hét vagy hónap múlva újra nekimész valamelyik távnak, akkor is érdemes odafigyelni a verseny utáni regenerációra.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-06-04

Néhány egyszerű és könnyen követhető tippel nagyon sokat tehetsz azért, hogy minél előbb „kiheverd” a hosszú verseny okozta megpróbáltatásokat, és újult erővel futhass tovább, akár csak edzéseket végzel, akár már egy újabb versenyre készülsz.

Irány az uszoda


Futni még nem kell, de az úszás igazi csodaszer lehet egy maraton után! A hideg víz, a hidrosztatikus nyomás, és az alacsonyabb intenzitású, mégis keringésfokozó mozgás csodát tesz a fájó izmokkal és fáradt ízületekkel. Heti 2 úszást nyugodtan végezhetsz, és ha már újrakezdted a futást, akkor is érdemes heti egy keresztedzés gyanánt megtartani ezt a mozgásformát.


Töltsd fel magad fehérjével


A hosszú és intenzív futás miatt az izmaid tele vannak mikrosérülésekkel, amiket a szervezetednek helyre kell állítani. Hogy gyorsabban gyógyuljanak ezek az apró szakadások, érdemes segíteni a testben a fehérjeszintézist, ehhez pedig a fehérjebevitel jelentősen hozzá tud járulni. A fehérje akkor tud legjobban beépülni az izmokba, ha azt folyamatosan biztosítod a szervezetednek. Minden étkezésedhez adj magas fehérjetartalmú ételt, például tejtermékeket, fehér húsokat, magas fehérjetartalmú zöldségféléket, de proteinturmixot is nyugodtan fogyassz.


 

Aludd ki magad


Az alvás a legjobb regenerációs módszer, úgyhogy igyekezz rendesen, legalább 7-8 órát aludni minden éjszaka a nagy futás után. Ha lehetőséged van rá, akár napközben is ledőlhetsz 30-60 percre, ezzel is hozzájárulsz ahhoz, hogy a tested új erőre kapjon. Alvás közben a tápanyagok, fehérjék beépülése is jobban megy.
 

Maradj mozgásban


Egy maraton után a legtöbben nem szeretnének futni, inkább a kanapén hevernének. Az első egy-két nap ez jó megoldás, és kell is a pihenés, de ha csak ülsz és fekszel, lassabb lesz a regenerációd, mintha egy picit mozognál. Nem kell futni menni, elég, ha 20 percet sétálsz a családdal a szabadban. Ez a mennyiséget a hét vége felé érdemes 30-40 percre növelni. A gyaloglás segít fellazítani az izomrostokat, „megolajozza” az ízületeket, és hozzájárul az izmokban található tejsav „kipucolásához” is.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT