/article_titleimages/banan1.jpg

Regenerálódj banánnal!

A banán a futók egyik csodafegyvere, de most már ne csak futás előtt vagy közben, hanem futás után is edd bátran!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-01-31

Egy, a PLOS One-ban megjelent tanulmány szerint a banán jobb választás, mint a sportitalok, ha az edzés utáni regenerációról van szó. A kutatók összehasonlították a banán és a sportitalok hatását, és megállapították, hogy a gyümölcs ugyanolyan, vagy még jobb gyulladásgátló hatással bír.

A kutatás során 20, 22-50 év közötti férfi és női kerékpárost vizsgáltak, akik rendszeresen versenyeztek országúti versenyeken. 47 mérföldet kerékpároztak, a vizsgálatban résztvevők fele a tekerés alatt csak vizet ivott, a többiek 30 percenként vizet és 230 ml sportitalt, vagy egy fél banánt kaptak. Azoknak, akik csak vizet fogyasztottak, magasabb, míg a gyümölcsöt vagy sportitalt fogyasztó sportolóknak alacsonyabb volt a vérnyomása. A banánt fogyasztók viszont kevesebbet termeltek a COX-2 enzimből, amely fokozza a szervezetben a gyulladást.David Nieman, az Appalachian State University humán laborjának kutatója és igazgatója kifejtette, hogy a banán metabolitjai „kiütik” a COX-2 enzimet, amely a testmozgás után kialakuló gyulladást okozza.  Az olyan non-szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofén és az aszpirin is hasonlóan működnek, a COX-2 termelődését gátolják meg – ám ezeket nem ajánlják a sportolóknak mozgás közben használni.

A kutatás azt is megállapította, hogy a banán a gyulladásgátló hatása mellett az izmok renegerálódásához is hozzájárul mozgás után. A sportitalok is működnek, a cukorprofiljuk megegyezik a banánéval, ám a gyümölcsben C-vitamin, B6-vitamin, rost, valamint egyedülálló metabolitok is vannak, amelyek a sportitalból hiányoznak.

Úgyhogy, ha jót akarsz magadnak, edzés után is bátran fogyassz ebből a sárga szuperételből!

Fotó: Pexels
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT