/article_titleimages/futocipok.jpg

Érdemes váltogatni a futócipőket?

Nem baj, ha van olyan futócipő-modell, amihez ragaszkodsz, de az sem baj, ha mellé van egy másik cipőd is!

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2023-10-19

Minden futó számára megnyugtató, ha megtalálja a számára tökéletes futócipőt, ami kényelmes, illeszkedik a lábához, megfelelő párnázottságot és tapadást biztosít. Vannak, akik több párat is vesznek egyszerre, hogy hosszú időre meglegyen a cipőjük, sosem lehet tudni, a gyártó mikortól fejleszti tovább, vagy állítja le a gyártást.

Bár valószínűleg, és érthető módon ragaszkodsz szeretett, jól bevált futócipődhez, jó ötlet lehet más modelleknek is lehetőséget adni. A futócipők cserélgetése segíthet megelőzni a sérüléseket, és meghosszabbíthatja a futásban eltöltött idődet is.

A futócipők váltogatásának előnyei

Kezdetben nem okoz gondot, ha mindig ugyanazt a cipőt használod, ám idővel előfordulhat, hogy káros hatásokat tapasztalsz a futásod mechanikájában, ami sérülésekre hajlamosíthat, és negatívan hathat a futás gazdaságosságára. Mindenkinek van egy megszokott, sajátos mozgásmintája, ami a futásunkat és a járásunkat jellemzi. Nem telik sok időbe, hogy a futócipőnk is tükrözze ezeket a mozgásmintákat, például a cipő talpának túlzott vagy egyenetlen kopásának formájában. Ha hagyjuk, hogy a cipő mindig ugyanott és ugyanúgy használódjon, a kopás elkezd beépülni a mozgásmintáinkba is, és akár súlyosbíthatja azokat a mozgáshibákat, amiket egyébként el szeretnénk kerülni. A cipők váltogatás lassítja ezt a folyamatot, ha mindegyik cipő a kialakításából fakadóan máshol és máshogy kopik, a láb sem terhelődik mindig ugyanott, egyoldalúan.
Az elhasználódott, leromlott cipők hibás mozgást okozhatnak. Ezzel szemben pedig a különböző talpvastagságú és eltérő dropú (a sarok és az orr közötti talpvastagság eltérése) segít a mozgásminta megőrzésében és a futás minőségének javításában. A különböző cipők közötti váltás kihívást jelent a mozgási képességnek, és segít a test adaptációjában is.

Fontos, hogy mindenképpen jó minőségű, futásra tervezett, a lábtípusodnak és a céljaidnak megfelelő cipőt válassz, illetve az is jó, ha nincs óriási különbség a használt cipők között. Például ha egy maximálisan párnázott és egy minimalista mezítlábas cipőt váltogatsz, túl nagy szélsőségeknek teszed ki a lábad, ez pedig gondot okozhat. Apró eltérésekkel érdemes cipőket választani, amik között nincsenek óriási különbségek, de mégis változatosságot és eltérő érzéseket biztosítanak a láb számára.

Fotó: Spuri Futóbolt


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT