/article_titleimages/elet1.jpg

6 tudományos tény, hogy a futás jót tesz az egészségnek

A kutatások is azt mutatják, hogy a futás nagyon jó sport, ha szeretnéd megőrizni az egészségedet.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-17

A sport orvosság – és ez nemcsak egy mondás, hanem az igazság. Tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás (hetente 150 perc, ami kb. 30 perc hetente ötször) – és különösen a futás – olyan egészségügyi előnyökkel jár, amelyek jóval túlmutatnak az orvos által felírt bármilyen gyógyszeres kezelésen. Tanulmányok kimutatták, hogy a futás segít megelőzni az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegséget, a magas vérnyomást, a stroke-ot, néhány ráktípust, és számos kellemetlen betegséget is. Sőt, a futás jelentősen javítja az érzelmi és mentális élet minőségét is, és segít tovább élni.


1. A futás boldogabbá tesz


Ha rendszeresen edzel, már biztosan tapasztaltad, hogy a testmozgás után jobban érzed magad. És ez nem csak az úgynevezett „runner’s high”, vagyis a futás utáni felfokozottság érzése. A sport igazoltan endorfin hormont termel. Egy 2006-os tanulmány pedig igazolta, hogy a testmozgás – akár napi 30 perc – segít javítani a súlyos depresszióban szenvedő emberek hangulatát. Egy 2013-as vizsgálat pedig igazolta, hogy a sport és a testgyakorlás antidepresszáns hatással bír – így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fizikai aktivitás hatékony módszer a depresszió kezelésére.
Mi derült még ki a futásról? Többek között az, hogy a mozgás védelmet nyújt a szorongás és a depresszió ellen, emellett javítja az alvás minőségét, valamint a koncentrációt is.
Hallottad már azt, hogy a futás drog? Nos, valóban így van: a futás ugyanazokat a neurokémiai adaptációkat eredményezi az agyi jutalomközpontban, mint néhány addiktív gyógyszer – szóval valóban képes függőséget okozni!
 

2. A futás segít a testsúlycsökkentésben és –megtartásban


Az edzés kalóriákat éget, sőt, a kalóriaégetés akkor is folytatódik, amikor már épp nem mozogsz. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás fokozza az utánégetést, vagyis az edzés után elégetett kalóriák számát. A tudósok ezt EPOC-nak nevezik, ami az utólagos oxigénfelhasználást jelenti – azaz hogy nyugalmi állapotban mennyi oxigént használ a szervezeted. És nem kell maximális sebességen futnod ahhoz, hogy ez megtörténjen – elegendő a VO2 maxod 70%-án edzened (ez a test maximális oxigénfelvevő kapacitását jelenti).


3. A futás erősíti a csontokat és az ízületeket


A futás erősíti a csontokat és növeli a csonttömeget, valamint megakadályozza az életkorral összefüggő csontvesztést. A futás a térdednek sem tesz rosszat, kutatások bizonyították, hogy a futás javítja a térd állapotát, mind a csont, mind az ízületek esetében. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a futás nem növeli az ízületi kopás és gyulladás esélyét.


 

4. A futás élesíti az elmét


Aggódsz, hogy tompulsz majd, ahogy öregszel? Egy 2012-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres testmozgás segít az életkorral összefüggő mentális hanyatlás leküzdésében is, különösen javítja a figyelmet, a memóriát és a feladatok közti váltást. A fittebb idős emberek jobban teljesítettek a mentális teszteken, mint nem sportoló társaik, és az is kiderült, hogy a rendszeres testmozgás a store-os betegek memóriáját, nyelvi képességeit és gondolkodását, illetve a koncentrációját is javítja.


5.  A futás csökkenti a rák kockázatát


Bár a futás nem gyógyítja meg a rákot, de sok bizonyíték mutat arra, hogy segít a kialakulásának elkerülésében. Tanulmányok szerint a rendszeres testmozgás hozzájárul bizonyos rákfajták kialakulási kockázatának csökkentéséhez, sőt, rákos megbetegedés esetén segít az életminőség javításában is (természetesen szükséges hozzá a kezelőorvos engedélye).


6. A futás meghosszabbítja az életed


Ha csak a minimális mennyiségű mozgást tudod beilleszteni az életedbe (heti 5x30 perc), már akkor évekkel élhetsz tovább, mintha nem sportolnál semmit. Tanulmányok vizsgálták, hogy a különböző emberekre milyen hatással volt a sport. A dohányzók 4,1 évvel, a nemdohányzók 3 évvel éltek tovább, a ráktúlélők életét 5,3 évvel hosszabbította meg a futás, a szívbetegek pedig plusz 4,3 évet kaptak ettől a mozgásformától.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT