/article_titleimages/ital1 (1).jpg

Hosszú futás után forró ital? Jöhet!

Nincs is annál jobb egy hosszú, hidegben teljesített futás után, mint hazaérve elkortyolni valamilyen forró italt, ami finom, és jól átmelegíti a tested. De mit válassz?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-02-07

A testmozgás után nemcsak jólesik, de kötelező is a folyadékpótlás, hiszen a szervezetet hidratálni kell, valamint érdemes feltölteni egy kis szénhidráttal és fehérjével is, hogy megfelelően regenerálódni tudjon. Télen ezt könnyedén megoldhatod valamilyen forró itallal. Ezek a legjobbak, amiket bevethetsz edzés után.
 

Forró csoki


A csokis tej az egyik legjobb edzés után ital: a tej fehérjét, kalciumot, káliumot és D-vitamin tartalmaz, melyek feltöltik elektrolitokkal a szervezetet, segítenek az új izomsejtek kialakításában. Ezen kívül a tejcukor segít a glikogénraktárak újratöltésében, a kakaó pedig antioxidánsokat tartalmaz. Válassz cukormentes, jó minőségű, magas kakaótartalmú kakaóport, és abból készítsd a forró csokit.
 

Tea

 
A tea nem energetizál, mivel akár feketét, akár zöldet, akár valamilyen gyógyteát iszol, szinte semennyi kalóriát nem juttatsz a szervezetedbe. Ám ha egy kis mézzel és tejjel turbózod fel (fajtától függően) a teádat, akkor máris segíthet az edzés utáni regenerációban ez az ital, és nem csak a tested melegíti át. A tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, így nem zavar be a hidratáció folyamatába (mint tudjuk, a kávé dehidratáló hatású). Ezen kívül például a fekete, zöld és oolong teafajtákban található antioxidánsok segítenek semlegesíteni az izomkárosító hatású szabadgyököket.

 
 

Kávé


Egy csésze kávé két kalóriát tartalmaz, így nem biztosít az izmoknak energiautánpótlást egy kiadósabb terhelés után, ám ha tejjel és cukorral/mézzel iszod, akkor egyrészt kalóriát is adsz hozzá, valamint kalciumot és D-vitamint is. Emellett a kávé antioxidánsai segítenek az izmok állapotának javulásában. Arra azonban figyelj, hogy a kávé dehidratáló hatású, így mellé mindenképpen fogyassz vizet is.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT