/article_titleimages/szur2.jpg

Ma nem megy a futás, abbahagyom… vagy mégsem?

Még a profikkal is előfordul, hogy nem megy jól nekik az edzés. Biztos neked is volt már olyan, hogy azt érezted, nem bírod, rosszul megy, inkább abbahagyod az egészet és hazamész. Van, hogy ez a jó megoldás, de van, hogy megéri végigküzdeni az edzést, vagy rövidíteni rajta, de nem megállni.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-09

A következő jelek segítenek eldönteni, mikor állj meg, és mikor fuss tovább!


Állj meg azonnal, …


… ha valamilyen komoly fájdalmat érzel, sérülésre utaló jelet tapasztalsz, vagy valami olyasmit, amiből akár sérülés lehet, például durva izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom.

… ha nagyon fáradt, kialvatlan van, amitől fizikailag rosszul érzed magad, és jártányi erőd sincs.

Ezekben az esetekben a pihenés többet ér, mintha végigerőlteted az edzést, aztán lesérülsz vagy megbetegszel attól, hogy túlhajtottad magad.
 

Folytasd óvatosan az edzést, rövidíts…


… ha nem vagy képes azt a tempót futni, amit szeretnél, vagy az edzésterved szerint kellene. Lassíts, engedd el a tempót, és figyelj csak arra, hogy a kilométerszám meglegyen, vagy legalábbis közelítsd meg az előírt mennyiséget.

… ha nagyon hosszú edzésed van, de úgy érzed, nem fogod tudni lefutni. Ne állj meg, hanem próbáld meg lassú, kényelmes tempóban folyatni az edzés, hátha átlendülsz a holtponton, és pár kilométer múlva jobban esik a futás. Ha nem lesz jobb, akkor rövidítsd le az edzést, de azért fuss valamennyit.Az ilyen edzések fejben, lélekben erősítenek, és később segíthetnek: ha ilyenkor nem adod fel, az később is erőt adhat a nehéz helyzetekben.


Csináld végig az edzést,…


… ha elfutottad az elejét, és gyorsabb tempóval kezdtél, mint kellett volna, emiatt hamarabb kimerülsz, vagy gyengülsz. Ilyenkor lassíts le, szedd össze magad, találd meg a megfelelő tempót, és fusd végig.

… ha irreális célokat tűztél ki magad elé, és futás közben érzed, hogy nem fog menni (például 50 perces 10 kilométert akarsz futni, de valójában egyelőre 60 perces teljesítésre vagy képes). Engedd el az eredeti célt, és koncentrálj arra, hogy az adott helyzetben hogyan tudod kihozni magadból a maximumot.

A futás egy hobbi, nem kell magad kicsinálni miatta, de a fejlődéshez kell, hogy néha keményebb legyél magaddal, kilépj a komfortzónádból, és magadra erőltess egy-egy olyan edzést, ami nem esik jól. Sokat tanulhatsz az ilyen futásokból, jobban megismerheted a tested jelzéseit, és azt is, hogy mit bírsz – sokkal többet, mint elsőre gondolnád!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT