/article_titleimages/naponta1.jpg

Kell-e minden nap futni?

Aki nagyon szeret futni, akár minden nap kimegy, és vannak olyanok is, akik azért mennek naponta, mert ettől remélik a fejlődést. De vajon tényleg érdemes minden nap futni?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-06-19

A mindennapos futásnak lehetnek bizonyos egészségügyi előnyei. Tanulmányok szerint a naponta 5-10 percnyi, mérsékelt tempójú futás csökkentheti a szívinfarktusból, stroke-ból és más gyakori betegségekből eredő halálozási kockázatot. Ugyanakkor a kutatások azt is megállapították, hogy az előnyös mennyiség heti mennyiség 4,5 óránál véget ér – vagyis ha minden nap futni megy valaki, akkor sem kell órákig róni a kilométereket.

Hogy hetente hány napot érdemes edzeni, az a céloktól, illetve a fizikai állapottól és állóképességtől függ. A heti edzéstervbe a futás mellett a keresztedzést, erősítő edzést, nyújtást, valamint a pihenőnapot is érdemes beilleszteni, mert ezek segítenek abban, hogy erősebb, egészségesebb futók lehessünk.


Milyen előnyei vannak a napi futásnak?


Már napi 5-10 percnyi futás is sok előnnyel járhat az egészséged szempontjából.
  • Csökken a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélye.
  • Csökken a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.
  • Csökken a rák kialakulásának kockázatat.
  • Kisebb az idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának esélye.

Bár ezek az előnyök már minimális mennyiségű napi futással elérhetők, holland kutatók mégis heti legalább 2,5 óra, vagyis 5x30 percnyi futás javasolnak, hogy ezeket az előnyöket maximalizálni tudd.
A futás okozta további előnyök közé tartozik a jobb minőségű alvás és a jobb közérzet, hangulat, ezen kívül a koncentrációs képességet is javítja a rendszeres futás.
 

Biztonságos minden nap futni?


A mindennapos futás növelheti a túlterhelésből fakadó sérülések kockázatát. A túlzott mennyiségű fizikai aktivitás miatt a testnek nincs elég ideje regenerálódni, és bizonyos technikai hibák, például a rossz futótechnika miatt bizonyos izmok túlterhelődhetnek, ez pedig sérüléshez vezet.

Ha rutinos, tapasztalt futó vagy, aki évek óta gyűjti a kilométereket, akkor a tested valószínűleg jobban reagál a mindennapos edzésekre, ám ha most ismerkedsz a futással, akkor jobb, ha nem futsz minden nap, inkább törekedj arra, hogy heti 3 edzéssel kezdj, és később se vidd túlzásba az edzéseket.A sérülések elkerülése érdekében ezekre figyelj:
  • a futócipőd legyen megfelelő a lábadra, figyelj az elhasználódására, és szükség esetén cseréld le
  • fokozatosan növeld a futott kilométereket
  • a futásnapok közé iktass be keresztedzéses napokat, például kerékpározást, úszást
  • futás előtt mindenképpen melegíts be, utána pedig ne feledkezz meg a nyújtásról és hengerezésről
  • törekedj a futótechnikád javítására például futóiskolázással
  • figyelj a tested jelzéseire, ha fájdalmat, kellemetlenséget érzel, vagy túlságosan fáradt vagy, akkor tarts pihenőnapot edzés helyett.

Sérülés esetén állj le a futással, és kérj segítséget szakértőtől: menj orvoshoz, keress fel gyógytornászt, masszőrt.
 

Miért jó, ha nem csak futsz?


A futók számára nagyon hasznos a keresztedzés, vagy más, a futástól eltérő edzés. Ezek segítenek a sérülés kockázatának csökkentésében, mert más izomcsoportokat mozgatnak meg, mint a futás, segítik a törzsizomzat erősségét, valamint az izomzat változatos terhelését, rugalmasságának fokozását. Motiválóak, változatosságuk hozzájárul a test megfelelő feljesztéséhez is.
Ha a futás a fő sportod, heti kétszer akkor is érdemes beiktatnod más edzéseket. Jó választás a jóga, Pilates, kerékpározás, úszás, valamint a súlyzós erősítő edzések is nagyon fontosak.

A futás egy remek sport, de nem szabad túlzásba vinni, jobban jársz, ha mértéket tartasz, és törekszel a fokozatosságra, így sokáig élvezheted a futás adta előnyöket sérülésmentesen. Figyelj a tested jelzéseire, és űzz más mozgásformákat is.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT