/article_titleimages/endorfin1.jpg

Endorfin: a boldogító anyag, ami futás közben elárasztja a tested

Ismered azt az érzést, amikor egy rossz napon elindulsz futni, és egy kis kocogás után máris jobban érzed magad, boldogságot, nyugodtságot, eufóriát érzel? Ha igen, akkor ismered az endorfint is.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-05-27

A test rengeteg különféle biokémiai anyagot termel, ezek közül az egyik az endorfin, amelyet gyakran a test természetes fájdalomcsillapítójának is neveznek. Ez az anyag olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ópiátok. A fárasztó edzés endorfint termel a testben, hogy csökkentse a fáradtság- és fájdalomérzést, és ezek helyett jó érzést, eufóriát okozzon. Ennek az anyagnak köszönheted a „runner’s high” érzést, vagyis a futók boldogságát.
 

Munkában az endorfin


A testben több mint 20 féle különböző endorfin van. Eziek olyan fehérjék, amelyeket az agyalapi mirigy és a hypothalamus a testmozgás során és a fájdalom, az izgalom és más stressz-ingerek hatására termel. Természetesen nemcsak mozgás hatására termelődhet endorfin: gondolj csak a csokoládé okozta elégedettségre, de például a csípős paprika fogyasztása, vagy az akupunktúra hatására is beindulhat az endorfintermelés a szervezetben. Ja, és persze amikor nevetünk, stresszelünk, szerelmeskedünk, edzünk, vagy fájdalmat érzünk, az endorfinok aktiválják magukat és már be is áramlanak a vérkeringésbe.
 

Helló, endorfin, te vagy az?


Az endorfinokat az 1970-es években először két egymástól függetlenül dolgozó kutatócsoport fedezte fel, mindkét társaság az állatok agyát tanulmányozta.
John Hughes és Hans W. Kosterlitz az Aberdeeni Egyetemen, Skóciában azonosította és izolálta először az endorfinokat, méghozzá egy disznó agyát vizsgálva.
Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban Rabi Simantov és Solomon Snyder az endorfinokat egy borjú agyában azonosították. Ekkor fedezték fel azt is, hogy az endorfinoka az emberi testben, valamint számos állat testében képesek morfinszerű hatást előidézni.
 

Viszlát, fájdalom!


Az endorfinnal kapcsolatos különböző kutatások eredményei lehetővé tették, hogy az idegtudósok megállapítsák, hogyan termeli az emberi az agy endorfinokat: az agyalapi mirigy szabadítja fel őket akkor, amikor a testet stressz vagy fájdalom éri. Az endorfinok kölcsönhatásba lépnek a dopamint felszabadító receptorokkal, hogy csökkenhessen a fájdalom általános észlelése. Ez a folyamat olyan hatással van a szervezetre, mint amikor pl. morfin hatású gyógyszert alkalmaz az ember.
Ha egy mesterséges fájdalomcsillapítót juttatunk a szervezetbe, akkor ez hatással van a természetes endorfinokra is. A fájdalomcsillapító az agy több fájdalom-receptorát foglalja le, a szervezet érzékeli ezt, és kevesebb természetes fájdalomcsillapítót fog termelni. Azonban ha a mesterséges forrás kiürül (azaz elmúlik a gyógyszer hatása), ez a sok fájdalom-receptor szabadul fel és jelez, hogy a szervezetnek endorfinra van szüksége – így kezdődik a függőség.
De a természetes endorfin önmagában nem veszélyes vagy addiktív, viszont a mesterséges fájdalomcsillapítókkal érdemes vigyázni.


 

Futó-eufória


Sok ember számára a hosszútávfutás egyfajta eufóriát okoz, ami hasonlít a drogok okozta érzésekre. A futók a sport hatására például lebegő érzést, boldogságot, végtelen békét és nyugalmat, eufóriát, és fokozott fájdalomtűrést tapasztalhatnak. Ez a „runner’s high”.

Kutatások igazolták, hogy futás közben igen magas az endorfinok szintje az agyban, illetve a véráramban is nagy mennyiségben vannak jelen. Egy egereken végzett tanulmány pedig kimutatta, hogy egy anandamidnak nevezett neurotranszmitter is a vérbe kerül az endorfinokkal együtt futás közben – ez az anyag lehet a kulcs a futók által tapasztalt kellemes érzések mögött.
Egyébként a futók érzéseit folyamatosan kutatják, hogy rájöjjenek, valójában mely anyagok okozzák a „runner’s high”-t – egy új kutatás szerint az endokannabinoidok szerepe a leglényegesebb, nem is az endorfiné, de további vizsgálatok szükségesek ennek tényleges igazolásához.
 

Hosszú távú endorfin-hatás


Az agyban termelődő kémiai anyagoknak köszönhetően, ha hosszútávfutó vagy, akkor valószínűleg alacsonyabb a szorongásod szintje, mint egy átlagemberé, és az is valószínű, hogy kevésbé vagy érzékeny a fájdalomra. A dopamin, a szerotonin és a norepinefrin neurotranszmitterei edzés közben fokozott termelésnek indulnak, és ezek felelősek az edzés után érzett kellemes állapotért és érzésekért.

Ha most kezdesz futni, akkor ezt a nyugodt, pihentető, kellemes és fájdalomtűrő „állapotot” mérsékelt vagy intenzív edzésekkel is fel tudod építeni, a lényeg maga a mozgás, és az a jó érzés, amit utána tapasztalsz. Ez az, ami újra és újra arra ösztönzi a futókat, hogy kimenjenek és hódoljanak kedvenc sportjuknak, és amelynek köszönhetően könnyebben megbirkózhatnak az esetleges fájdalommal és kellemetlenséggel, mert újra át akarják élni a futás okozta fantasztikus érzéseket.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT