/article_titleimages/futi2.jpg

A futás az a sport, amit sosem késő elkezdeni!

Nem baj, hogy nem kezdtél el tizenévesként rendszeresen futni, és a fiatalabb éveidet inkább bulizással, sorozatnézéssel és alvással töltötted. A futást bármilyen életkorban jó elkezdeni!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-03-26

Biztosan a te környezetedben, ismeretségi körödben is van olyan futó, aki viszonylag későn, mondjuk 40 éves kora fölött ismerkedett meg ezzel a sporttal, és űzi boldogan, sikeresen. És ezt nagyon jól teszi! Egy új kutatás szerint ugyanis a felnőtt korban elkezdett edzés is sok egészségügyi előnnyel jár.

A tanulmányhoz a kutatók több mint 315 ezer, 50-71 éves korú felnőttet kérdeztek meg aktivitásaikról négy életszakaszukban, például tizenévesként és fiatal felnőttként, majd közép- és időskorúként. Azok, akik azt nyilatkozták, hogy minden életszakaszukban heti 2-8 órát töltöttek mozgással, jelentősen, 30-36 százalékkal csökkentették saját halálozási kockázatukat.Nem meglepő, hogy a testmozgás megvéd a korai haláltól. De mi a helyzet azokkal, akik serdülőkorukban és fiatal felnőttként nem mozogtak, ám később igen? Az ő korai halálozási kockázatuk is olyan mértékben csökkent, mint azoké, akik fiatalként is sportoltak, valamint a szívbetegség és a rák kialakulási kockázata is a fiatalként sportolókéhoz hasonlóan alacsony volt.

Az biztos, hogy a rendszeres edzésnek, így a futásnak is jó hatása van az emberi szervezetre. A mérsékelt-erős fizikai aktivitás segíti az anyagcsere működését, fenntartja az elektrolit-egyensúlyt, segíti a vesefunkciót, májfunkciót, egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Ezen kívül csökkenti az elhízás, a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegségek, valamint néhány rákfajta kialakulásának valószínűségét.

Ezek a jótékony hatások segítenek a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának elkerülésében, így csökkentik a korai halálozás kockázatát. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy érdemes felnőttként is aktívan mozogni, és ha 40 éves kor előtt nem is sportolt valaki rendszeresen, de elkezd mozogni, akkor is élvezheti annak áldásos hatásait.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT