/article_titleimages/hoka3 (1).jpg

Alapfelszerelések kezdő futóknak

Ha most szeretnél elkezdeni futni, lehet, hogy nem nagyon tudod, hogy mire is lesz szükséged ehhez a sporthoz. Itt a segítség!

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-03-18

Ha szeretnéd, hogy újdonsült futóként az edzéseid a lehető legkényelmesebbek és legélvezetesebbek legyenek, akkor érdemes így felszerelkezned. Nem kell mindent azonnal megvásárolnod, a futásnak nem az a lényege, hogy már az első futólépéseid megtétele előtt kiadj egy vagyont a futócuccokra. Ám ezeket a felszereléseket fokozatosan érdemes beszerezni, hogy könnyebben és jobban menjen a futás.
 

A legfontosabb: a futócipő


Egy jól megválasztott, a lábtípusodnak megfelelő futócipő elengedhetetlen ahhoz, hogy kényelmesen, sérülésmentesen tudj futni. Nem jó választás a kitaposott, elnyűtt tornacipő, aminek semmilyen csillapítása nincsen, és minden futólépés gyötrelmes benne. Érdemes a futócipőre költeni, kiválasztani egy kényelmes, jól párnázott modellt, főleg ha van egy kis túlsúlyod, illetve ha eddig nem sportoltál – így védeni tudod az ízületeidet. A cipőválasztásban érdemes szakértő segítséget kérni: menj be egy futóboltba, ahol az eladók tudnak segíteni a választásban. Érdemes minél több modellt felpróbálni, hogy megtaláld az igazit. Ha van futó ismerősöd, kérj tőle tippeket a cipőválasztással kapcsolatosan.

Személyes tippem: a Hoka futócipői között mindenki találhat kedvére valót, akár aszfaltra, akár terepre keres lábelit.


Futóruházat


Nem kell teljes futószettet venned azonnal, de van néhány ajánlott ruhadarab, amiktől sokkal kényelmesebbé válik az edzés.


Nőknek: Sportmelltartó


Egy jól tartó, strapabíró sportmelltartó elengedhetetlen a kényelmes sportoláshoz. Fontos, hogy megakadályozza a mellek mozgását, mert ez futás közben már rövid idő alatt kellemetlen és fájdalmas lehet.


Futózokni


Nem drága tétel, mégis jelentősen javítja a komfortérzetet futás közben. Szintetikus anyagból, és nem pamutból készülnek a speciális futózoknik, így megakadályozzák kidörzsölődést és a vízhólyagokat, illetve jól szellőznek, nem izzad bele a láb sem.

Személyes tippem: Compressport Pro Racing Socks - puha, kényelmes, nem dörzsöl, tartós, és még szép is


Technikai futóruhák


A pamut ruhadarabok helyett – pólók, nadrágok – helyett érdemes szintetikus, technikai anyagból készült ruhákat venni. A pamut ugyanis magába szívja és bent is tartja az izzadságot, így cipelheted magadon a vizes ruhákat, amik közben jól ki is dörzsölhetnek. A technikai anyagból készült ruhadarabok ezzel szemben „lélegeznek”, elvezetik a bőr felszínéről a verejtéket, szellőznek, nem tapadnak a testre és nem dörzsölik ki a bőrt.
Elsőként egy pólót ajánlott beszerezni, valamint nadrágot, aztán évszaknak megfelelően folyamatosan lehet bővíteni a futó-ruhatárat.


Ha mérnéd a távot és az időt


Futóóra


A manapság kapható futóórák GPS kapcsolattal rendelkeznek, így képesek mérni a megtett távot, kiszámolják a pillanatnyi és az átlagos tempót, mérik az edzéssel töltött időt, figyelik a pulzust, emellett pedig még egy sor adatot képesek megjeleníteni. Nagyon nagy a kínálat, ha szeretnél órát vásárolni, akkor érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik márka melyik óratípusa mit tud, és hogy neked ezek közül a funkciók közül mire van szükséged.
 

Telefonos app


Nem kell azonnal futóórát venned, első körben tökéletes megoldás, ha letöltesz a telefonodra egy futáshoz fejlesztett applikációt, és azzal méred az időt, távot. Több appban is találhatsz edzésterveket is, amelyek segítenek a futást elkezdeni.

Személyes tippem: Strava - gyakorlatilag ez a futók Facebookja, sok hasznos adattal és funkcióval


Egy hasznos kiegészítő: Futóöv


Futás közben nem a legkényelmesebb, ha a kezedben szorongatsz tárgyakat – ezért érdemes egy kényelmes futóövet beszerezni, amibe beleteheted a telefonod, a kulcsod, esetleg a bérleted és igazolványod. Így a kezed szabadon marad, és a tárgyak nem akadályoznak a szabad mozgásban.

Személyes tippem: Compressport Freebelt Pro - tökéletesen illeszkedik a derékra, nem csúszkál, jól pakolható, akár egy soft kulacs is belefér!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT