/article_titleimages/plank1.jpg

Meddig érdemes tartani a plank-et?

A plank az egyik legszuperebb gyakorlat, amit minden futónak és nem futónak végeznie kell(ene), ha erős és stabil törzsizomzatra vágyik.De vajon mennyi ideig érdemes kitartani a plank-pozíciót ahhoz, hogy hatékony legyen a gyakorlat?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-02-28

Biztosan te is hallottál már a plank tartás rekordjáról, ami több mint 10 óra! Nem semmi! De a tested erősítéséhez szerencsére nem szükséges ilyen hosszan deszka pózban maradnod.

A plank akkor és addig jó, amíg meg tudod tartani tökéletes formában. Tehát nem lóg a fejed, nem esik be a derekad, nem nyomod ki a feneked, a felsőtested és a lábaid egy vonalban vannak, feszesen, stabilan tartod az egész tested. Ha valami nem stimmel a pozícióval, akkor inkább engedd el, csak addig tartsd, amíg jól tudod tartani!

Ha nem vagy gyakorlott plankelő, akkor kezdd 10 másodperces kitartásokkal. Ennyi idő alatt biztosan feszesen és stabilan meg tudod tartani a pózt. Ismételd a 10 másodperces tartást három-hat alkalommal egymást után, köztük kis pihenőkkel. Ha a 10 másodperc már nem okoz gondot, akkor növeld az egyes ismétléseket 10 másodperccel, egészen addig, amíg el nem éred az 1 perces kitartást.

1 percnél tovább nem nagyon van értelme a plank tartásának, inkább az 1 percből végezz 3-6 ismétlést. Ennyi idő alatt, ha helyesen végzed a gyakorlatot, hatékonyan megedzheted a core izmaidat, de egyúttal a karjaid és a lábaid is erősödnek a kitartott pozíció miatt.Nagyon fontos, hogy mindig törekedj a helyes gyakorlat-végrehajtásra. Ha úgy érzed, fáradsz, és nem tudod elég feszesen tartani a derekadat, akkor inkább rövidítsd le a plank-et, mert a rosszul végrehajtott gyakorlat nemhogy nem erősít, hanem akár fájdalmat, sérülést is okozhat!

Ha nem vagy biztos benne, hogy jól végzed a gyakorlatot, akkor kérj meg valakit, hogy fényképezzen le közben, hogy lásd magad, esetleg videót is készíthetsz magadról, miközben plank-elsz, amelyből kiderül, hogy a gyakorlat közben hogy dolgozik  tested, mikor kezdenek fáradni az egyes testrészeid, és mire kell odafigyelned ahhoz, hogy valóban hatékonyan erősíthesd a törzsizmaidat.

Fotó: Pexels

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT