/article_titleimages/erosito1.jpg

Még egy érv, ami miatt érdemes erősítő edzéseket végezni

Nemcsak az izmosabb, erősebb test miatt éri meg nyomni az erősítő edzéseket – nemcsak jobb futó lehetsz tőle, hanem akár boldogabb is!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-02

Azt már eddig is tudtuk, hogy a mozgás csodákra képes, hiszen boldogsághormonokat termel, és testi-lelki jóllétet okoz. Egy új tanulmány most azt is megállapította, mely edzéstípus lehet jelentős hatással a depresszióra.

A JAMA Pszichiátria által publikált vizsgálat azt állapította meg, hogy az erősítő edzés jelentős mértékben képes csökkenteni a depresszió tüneteit. A súlyemelés és az erőedzés segít a rossz hangulat javításában, fokozza a tevékenységek iránti érdeklődést, és csökkenti a haszontalanság érzését is. Ezek az előnyök attól függetlenül jelentkeztek a vizsgált alanyoknál, hogy azok milyen életkorúak voltak, milyen volt az egészségi állapotuk, milyen típusú erőedzést végeztek, illetve hogy az edzés következtében mennyivel erősödött a fizikumuk.

A tanulmány vezető szerzője, Brett Gordon ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nem szabad a depresszió kizárólagos gyógymódjaként tekinteni az erősítő edzésre, de az antidepresszánsok és a viselkedésterápiák mellett hasznos segítséget nyújthat a betegek számára. Tapasztalatai szerint az enyhe vagy közepes mértékű depresszióval küzdők számára lehet az edzés jó kiegészítő megoldás. Javaslata szerint heti két alkalommal érdemes edzeni, ekkor 8-10 különböző erősítő gyakorlatból ajánlott gyakorlatonként 8-12 ismétlést végezni.Egy tavalyi, a British Journal of Sports Medicine által közzétett kutatás szerint a testmozgás megváltoztathatja az agy felépítését és működését a véráramlás növelésével. Ez új agysejteket hozhat létre és beindíthatja az endorfinok felszabadulását, ami javítja a hangulatot. Ez ugyan alátámasztja Brett tanulmányát, ám azt nem magyarázza meg pontosan, hogy miért küzdenek kevesebb depressziós tünettel az erősítő edzést végző emberek, vagy hogy az erősítő edzés okozza-e a tünetek javulását.

A depresszió bonyolult és komoly betegség, és bár az edzőtermi edzés valószínűleg valóban jó hatással van az emberekre, nem jelenthető ki az, hogy a súlyzózás képes gyógyítani ezt a betegséget. A depresszió kezeléséhez mindenképpen ajánlott szakember segítségét kérni, és ha ő is jónak látja, a fizikai és pszichés gyógyulás érdekében érdemes az életvitelbe beilleszteni az erősítő edzéseket.

Ha nem küzdünk depresszióval, akkor is jótékony hatással van a testünkre és lelkünkre az erősítés, egészségünk érdekében jó, ha ezzel is foglalkozunk.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT