/article_titleimages/kettlebell1.jpg

A 3 legjobb kettlebell gyakorlat futóknak

A kettlebell segít abban, hogy növelhesd a tested aerob kapacitását, javítja a törzserőt és dinamikus egyensúlyát.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-25

Itt az ideje, hogy felvedd a füles vasgolyót, és okosan használva erősebb futó legyél a segítségével.
A kettlebell egy tradicionális orosz vas súlyzó – úgy néz ki, mint egy ágyúgolyó, aminek fogantyúja van. Eredetileg az eszközt mezőgazdasági munkások használták takarmánymérésre, emelgetése során pedig nagy testi erőre tettek szert – ebből fejlődött ki a ma ismert súlyzó. A kettlebell remekül fejleszti az erőt és az állóképességet, nem véletlenül vált nagyon rövid idő alatt kedveltté.

Ez az egyszerű, de nagyszerű sporteszköz fejleszti és erősíti az izmokat, fokozza a teljesítményt, jótékony hatással van a szív- és érrendszeri kapacitásra is, sőt az idegrendszert és a vesztibuláris, azaz az egyensúlyrendszert is fejleszti.

Érdemes megismerkedni a kettlebell használatával, ehhez jó, ha elmész kettlebell órára, oktatóhoz, hogy megtanulhasd biztonságosan használni, megismerkedj az alapgyakorlatokkal, így megelőzheted az esetleges sérülést. Ezután pedig akár otthon is edzhetsz a súlygolyóval.Ezt a 3 gyakorlatot mindenképp építsd be az edzésprogramodba!
 

1. Swing


A swing vagy kétkezes lendítés hatékonyan erősíti a csípőt, amely sok futónak gyenge pontja, ezen kívül a törzset és a hátat is erősíti, és a combokat is megdolgoztatja.

Tedd a súlyt magad elé, fogd meg erősen, közben a csípőd told hátra úgy, hogy érezd a combhajlítód. Lendítsd a súlyt a lábad között magad mögé, majd a csípőddel dolgozva lendítsd a súlyt mellmagasságig, közben feszítsd meg a feneked és a hasizmaid. Belégzésre engedd vissza a súlyt a lábaid közé, majd lendítsd fel ismét magad elé. Ha megvagy az ismétlésszámmal, tedd le a bellt a lábaid elé.

 

2. Gobblet guggolás


A súllyal guggolás hatékonyan fejleszti a combizmaidat, a farizmaidat, a hasizmaidra és a hátizmaidra is jótékony hatással van.

Vedd fel a kettlebellt, és tartsd meg magad előtt. Guggolj le olyan mélyre, amilyenre kényelmesen tudsz, a könyököd a térded belső része mellett legyen, amikor leguggolsz, majd told vissza magad kiindulóhelyzetbe. Figyelj, hogy a talpad ne mozduljon el a talajtól, a térdek és a lábfejek nézzenek enyhén kifelé, a hátad legyen egyenes. Felálláskor fújd ki a levegőt.
 

3. Nyolcas


Ez a mozdulatsor segít a csípő lazításában, és erősíti a hátat. A gyakorlat során a kettlebellt úgy kell egyik kezedből a másikba átadni, hogy a bell egy 8-ast írjon le. Fontos, hogy a hátad maradjon egyenes, a bell pedig egyenletesen haladjon, ne rángasd, ne lengesd. Mindkét irányba végezd el.

A gyakorlatok végrehajtását nézd meg itt!

Már heti kétszer 30 perc kettlebellezés is nagyon jó hatással lesz a testedre, illetve a futóteljesítményedre is. Próbáld ki!


Találd meg a neked való súlyt!


Azért is érdemes edzőteremben, segítséggel kettlebellezni, mert a szakértő segítség mellett az eszközök is rendelkezésedre állnak, többféle súlyú kettlebellt is kipróbálhatsz. Fontos, hogy olyan súlyt használj a gyakorlatokhoz, amely se nem túl könnyű, se nem túl nehéz, de azért kellő kihívást jelent a megmozgatása.
Próbáld ki többféle súllyal a gyakorlatokat, hogy kiderüljön, melyik számodra az ideális. A törzsizmot erősítő gyakorlatok és a felsőtest gyakorlatok kisebb súlyt igényelnek, míg az alsótestet megdolgoztatókhoz nagyobb súlyokat is tudsz használni: könnyebb leguggolni vagy swingelni ugyanazzal a súllyal, mint fej fölé emelni.

Fotó: Unsplash

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT