/article_titleimages/hosszu2.jpg

Miért fáj a fejed edzés közben?

Ha már veled is előfordult, hogy sportolás közben fejfájás tört rád, akkor jó, ha tudod, hogy az úgynevezett edzés-fejfájás tényleg létezik, és edzés közben, de akár utána is jelentkezhet.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-30

Mi az az edzés-fejfájás?


A magas intenzitású, kemény edzés közben, esetleg annak végén jelentkező fejfájást nevezzük edzés-fejfájásnak. A fej mindkét oldalán jelentkező fájdalom, ebben különbözik a migréntől (a migrén általában csak a fej egyik oldalán érzékelhető). Erősen lüktető, kellemetlen fájdalom. Két fajtája létezik, az elsődleges és a másodlagos.

Az elsődleges edzés-fejfájás általában ártalmatlan, és a nagy megerőltetés okozza, 5 perctől legfeljebb 48 órás hosszúságú lehet ez a fájdalom. A másodlagos edzés-fejfájás ennél hosszabb időtartamú is lehet, és súlyosabb okok állnak mögötte, nem csak a túlzott megerőltetés.
 

Miért fordul elő?


Az elsődleges edzés-fejfájást leginkább a kimerítő, fárasztó edzésmunka okozhatja, de hozzájárulhat a dehidratáció, az alacsony vércukorszint, illetve a magas külső hőmérséklet és a magas páratartalom is. A másodlagos fejfájásért viszont más, komolyabb okok felelősek.

Veszélyes a másodlagos edzés-fejfájás?


Igen, sajnos amellett, hogy hosszabb ideig fennáll, súlyos egészségügyi problémák állhatnak a hátterében, akár agyi vérzés vagy koszorúér-betegség is. Amellett, hogy hosszan tartó fejfájást tapasztalunk, a hányás, a gyengeség, a duplánlátás vagy elmosódott látás is figyelmezető jel lehet. Az edzés hatására megemelkedő vérnyomás is komoly gondokat okozhat. Ha ilyet tapasztalsz, akkor keress fel orvost.
 

Hogyan kezelhető?


Míg a másodlagos edzés-fejfájással mielőbb orvoshoz érdemes menni, az elsődleges verzió könnyen kezelhető házilag. Ha edzés után fáj a fejed, ibuprofén hatóanyagú gyógyszert érdemes bevenni, de csak egyszer-egyszer, ne kapkodd be minden edzés után a fájdalomcsillapítót, hiszen nem tesz jót a folyamatos szedése.

Edzés előtt, alatt és után gondoskodj a megfelelő folyadékfogyasztásról, kerüld a kiszáradást, és az energiabevitelre is figyelj oda, főleg ha tudod, hogy a vércukorszinted leesik az edzés hatására. Ezen kívül az edzés intenzitásának megfelelő megválasztása is fontos, melegíts be alaposan, majd fokozatosan növeld az edzésed intenzitását, hogy a szervezetednek legyen ideje alkalmazkodni, és ne sokkolt rögtön az edzés elején, ne kelljen fejfájással tiltakoznia a mozgás ellen.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT