/article_titleimages/alvas1.jpg

Ezért annyira fontos az alvás

Ugye te is sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagy egy kiadós éjszakai alvás után, és még az edzés is jobban megy ilyenkor? Nem véletlenül fontos a jó minőségű és mennyiségű alvás!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-02-27

1. Erősíti az immunrendszert


A tested éjszaka, miközben alszol, keményen dolgozik azon, hogy regenerálódjon. Ilyenkor szabadítja fel azokat az anyagokat, amelyek az immunrendszert erősítik – nem véletlenül van szükséged az alvásra ahhoz, hogy egészséges maradj. Tanulmányok szerint az alváshiányban szenvedők esetén sokkal nagyobb a betegségek kialakulásának kockázata. Ha viszont rendesen, eleget alszol, akkor a tested nagyobb mennyiségben tudja előállítani a szomatropint, azt a humán növekedési hormont, ami stimulálja a bőr és a szöveti sejtek növekedését, javítja az izmok mikrosérüléseit, segít a gyógyulásban, valamint a csontok jó állapotához is hozzájárul. Szóval ha rendesen alszol, akkor sokat teszel a szervezeted regenerálódásáért és a jobb futóedzésekért is.


2. Segít fókuszáltnak és hatékonyabbnak lenni


Egy kiadós éjszakai pihenés után sokkal hatékonyabban és fókuszáltan tudsz tevékenykedni, segít, hogy kiegyensúlyozott és nyugodt legyél. Biztosan észrevetted már magadon, hogy ha fáradtabb vagy, mert nem aludtál rendesen, akkor hamarabb válsz idegessé, ingerlékennyé, türelmetlenné. Jobb ezt elkerülni, úgyhogy igyekezz kipihenni magad.

3. Okosabbá tesz


Akár észleled, akár nem, de amikor alszol, álmodsz is. Ennek az az értelme, hogy az agyad így dolgozza fel a nap folyamán történteket, és ez segít abban, hogy a következő napon is tudja kezelni, memorizálni az eseményeket.
Ha eleget alszol, az jótékony hatással van a memóriádra is. A nap folyamán az agy eltárolja a rövid távú memóriában azokat az információkat, amiket épp olvastál, tanultál, éjjel pedig alvás közben rögzíti a hosszú távú memóriában – így válik „megtanulttá” valami. 

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT