/article_titleimages/alszik1.jpg

Jobb futóvá tesz a délutáni alvás?

Egy új tanulmány szerint bizonyos futóknak segít, ha szundikálnak egyet napközben.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-01-21

Az óvodában te is utáltad az ebéd utáni alvást, felnőttként visszasírod azokat a pihenéssel töltött órákat? Nem vagy egyedül. Aludni jó, és tudjuk, hogy kipihenten a futás is jobban megy. A délutáni alvást is egyre több kutatás vizsgálja, és most egy újabb dolog derült ki a napközbeni pihenés hatásairól.

Egy új tanulmányban, amelyet az Európai Journal of Sport Science című folyóiratban közöltek, a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a délutáni alvás a futók állóképességére.

A kutatók 11 rendszeresen edző fut figyeltek meg, milyen hatással van rájuk a szunyókálás. A vizsgálatban résztvevők futópadon edzettek. A kísérlet első napján először reggel 30 percig a VO2 max-uk 75 %-án kellett futniuk, majd a nap folyamán futottak 20 percet a VO2 max 60%-án, és még egyszer este, a VO2 max-uk 90%-án, kifulladásig. A kísérlet következő fázisában, egy másik napon ugyanezt a feladatsort ismételték a résztvevők, annyi különbséggel, hogy kb. másfél órával az esti edzés előtt kaptak 20 percnyi alvásidőt.
A kutatók a kísérlet során azt állapították meg, hogy a futók egy csoportja kevésbé fáradt el az esti erős edzésen a szunyókálásnak köszönhetően.
Ebből arra lehet következtetni, hogy a délutáni alvás segíthet abban, hogy javuljon az állóképességünk, főként azoké, akik kevesebb, mint 7 órát aludtak éjjel. Mivel a vizsgálatot szűk körben és csak férfi futókkal végezték, így egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de az biztos, hogy ha keveset aludtál éjszaka, akkor egy napközbeni alvás segíthet abban, hogy könnyebben és pihentebben átvészeld a napot, és ezzel együtt a futóedzést is.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT