/article_titleimages/faradt1.jpg

Miért vagy állandóan fáradt?

Mindenkivel előfordul, hogy kicsit elfárad – de mi van akkor, ha állandóan és folyamatosan fáradtnak érzed magad, és sehogy nem tudsz ebből az állapotból kikecmeregni?

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-01-08

A legtöbb felnőtt ember nem alszik eleget, illetve nem alszik megfelelő minőségben sem. Sok a munka, a stressz, a teendő, a program, a kötelesség, és az ezek között ide-oda pattogás kimerítő. Ha igyekszel eleget pihenni, de mégsem érzed magad elég energikusnak, inkább nyúzott és nyomott vagy, akkor ideje figyelni.

Miért vagy fáradt? Derítsd ki! Figyelj oda jobban magadra, és adj magadnak két-három hetet, amikor visszaveszel a terhelésből, kevesebbet dolgozol, és próbálsz többet aludni. Általában ez az idő elegendő arra, hogy összeszedhesd magad, ám ha még az életmódbeli változtatásokat követően is a fáradtság tüneteit tapasztalod magad, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
 

Milyen – akár észrevétlenül ható – életmódbeli tényezők befolyásolják az alvásodat és a kipihentségedet? Lehet, hogy ezek közül valamelyik – egy vagy több – okoz gondot?


- Régi a matracod és a párnád

Ha túlságosan régi, kifeküdt, elhasznált matracon alszol, vagy kényelmetlen a párnád, az megmagyarázhatja, miért nem tudsz jól aludni.

- Túl meleg a hálószobád

Ha túlságosan meleg a környezeted lefekvéskor, akkor nehezebben tudsz elaludni. Lefekvés előtt szellőztesd ki a hálót, és csavard lejjebb a fűtést a jobb alvás érdekében.

- Túl sokat kütyüzöl

A telefonok, tabletek, számítógépek képernyőjének kék fénye hatással van a szervezetre. Ha még este is a kütyüidet nyomkodod, telítődsz a kék fénnyel, a szervezeted pedig nem fog elegendő melatonint, alvási hormont. Lefekvés előtt 1-2 órával már ne használd a készülékeidet.

- Alkoholt iszol lefekvés előtt

Bár az alkohol lelazít, az alvásminőséget mégis rontja, úgyhogy inkább ne italozz esténként.

- Nem iszol elég vizet

A dehidratáltság rossz hatással van a szervezetre, a hangulatra és az energiaszintre is. Kerüld el a kiszáradást, fogyassz elég folyadékot napközben, ez az éjjeli pihenésed minőségét is javítja majd.


 

Vannak olyan egészségügyi problémák is, amelyek hatással vannak a pihenésedre és az energiaszintedre – ezekről is jó tudni.


- Anémia

A vérszegénység által okozott fáradtság a vörösvérsejtek hiányának eredménye, ezek hordozzák az oxigént a tüdőből a szövetekbe és a sejtekbe. A vérszegénységet vashiány, vitaminhiány, vérveszteség, belső vérzés, vagy valamilyen krónikus betegség (reumatoid artitisz, veseelégtelenség, rák) okozhatja. Fogamzóképes korú nők esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, amelyet például a menstruáció során bekövetkező vérveszteség, esetleg a terhesség és szoptatás ideje alatt előforduló extra vasigény okoz. Tünete lehet az extrém gyengeség, az alvászavar, koncentrációhiány, szapora szívverés, mellkasi fájdalom, fejfájás.
Fontos tudni, hogy az anémia nem betegség, hanem valaminek a tünete, érdemes utánajárni, mi okozza valójában.

- Pajzsmirigy betegség

Ha a pajzsmirigyeddel valami gond van, akkor az az egész szervezetedre hatással van. A pillangó alakú, apró szerv fontos hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcserét: ha túlműködik, akkor az anyagcsere felgyorsul, ha alulműködik és kevés hormont termel, akkor az anyagcsere lelassul.
Pajzsmirigy túlműködés esetén izomfáradtság, izomgyengeség tapasztalható, előfordulhat megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés, fokozott hőérzet, gyorsabb szívverés, a menstruációs ciklus zavara, és fokozott szomjúságérzés.
A pajzsmirigy alulműködés egyik fontos jele a folyamatos fáradtság, izomfájdalom, koncentrációs zavarok akár kisebb aktivitás esetén is. A súlygyarapodás és az állandó hidegérzet is előfordulhat.
A pajzsmirigyproblémák a vérből laborvizsgálattal, valamint a szerv ultrahangos vizsgálatával deríthetők fel.

- 2-es típusú cukorbetegség

A szerzett cukorbetegség során a szervezett szénhidrátanyagcseréje nem megfelelő, a cukorbetegek szervezete nem képes megfelelően eljuttatni a vérből a sejtekbe a glükózt, így az a vérben keringve marad. A cukorbetegek gyakran éreznek fáradtságot, ez akár figyelmeztető jelzés is lehet számukra.
A cukorbetegség jelei közé tartozik a túlzott szomjúság, gyakori vizelés, farkaséhség, ingerlékenység, nehezen gyógyuló sebek, homályos látás.
A cukorproblémákra terheléses vércukorvizsgálattal lehet a legegyszerűbben fényt deríteni. Életmódváltással, tudatos táplálkozással, mozgással, esetleg gyógyszerrel kezelhető a probléma.

- Depresszió

A depresszió igen komoly betegség, amely hatással van arra, hogy alszunk, mit és mennyit eszünk, hogyan érezzük magunkat és hogyan viszonyulunk a világhoz. Bár a tünetei emberenként változhatnak, a depressziósokról általánosságban elmondható, hogy alvási és táplálkozási gondjaik vannak, nehezebben koncentráltak, enerváltak, fáradtak, nyomottak, negatív hangulatúak, lehetnek súlyproblémáik, emésztési zavaraik, nyugtalanság és ingerlékenység is tapasztalható náluk.
A depresszió kezeléséhez szakember bevonására van szükség, aki terápiával és gyógyszerrel segíthet.

- Krónikus fáradtság

Megdöbbentően erős fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, koncentrációs problémák jellemzik, amelyek megnehezítik a mindennapi tevékenységeket.

- B12-vitamin hiány

Ez a vitamin fontos szerepet játszik az agy egészségi állapotában, az immunrendszer és az anyagcsere működésében. Ahogy öregszünk, úgy csökken a vitamin felvevő képességünk. Hiányának első jele az állandó fáradtságérzés. Ezen kívül a végtagok bizsergése, memóriazavarok, szédülés, látásgondok és szorongás is előfordulhatnak. Emésztőszervi rendelleneség és húsmentes étrend esetén is előfordulhat.A pihenés minden ember számára nagyon fontos, ha pedig rendszeresen sportolsz, akkor még inkább az, hiszen ha nem vagy kellően kipihent, akkor a fizikai teljesítőképességed is romlik, és a sérülésveszély kockázata is megnövekszik – az immunrendszer egészséges működéséről nem is beszélve. Ha gondjaid vannak a pihenéssel, vedd sorra a fenti lehetőségeket, és kérj minimum egy vér- és vizeletvizsgálatot a háziorvosodtól.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT