/article_titleimages/izommemoria1.jpg

Tényleg segít az izommemória a futásban?

Kihagyás után tervezel visszatérni a futáshoz? Talán nem is lesz olyan nehéz, mint elsőre gondolnád!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2023-02-10

Ha egy hosszabb szünet után tervezed a visszatérést a futáshoz, talán elgondolkodsz rajta, vajon hogy fog menni és mennyi időbe telik majd, hogy visszanyerd a korábbihoz hasonló formád. Biztosan hallottad már, hogy az izmok emlékeznek rá, hogy korábban már mozogtál: vajon ez az „izommemória” tényleg segíthet, valóban előnyt jelent, hogy már korábban futottál, vagyis nem teljesen a nulláról indulsz?
 

Létezik egyáltalán izommemória?


Az „izommemória” kifejezés félrevezető lehet, hiszen az izomnak nincs saját agya, így szó szerint nem tud emlékezni dolgokra. - mondja Steven Devor, az amerikai Ohio Állami Egyetem kineziológia professzora.

Az izommemóriát azonban képes működtetni az agyunk. „Amikor egy tevékenységet végzel, az agy elektromos töltések formájában üzeneteket küld az izmaidnak a központi idegrendszerben lévő pályákon keresztül, az izmok pedig üzeneteket küldenek vissza” – mondja Matt Silvis, a Penn State Milton S. Hershey Medical Center (USA) sportorvos-szakértője.
Ennek az állandó visszacsatolási körnek köszönhetően a megfelelő izmok aktiválódnak egy adott feladat elvégzéséhez. Ha elég gyakran csináljuk ezt a feladatot, ezek a pályák jól bejáratottá válnak, a mozdulatok automatikusak lesznek, ezért nem felejtjük el, hogyan kell biciklizni vagy futni.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy az idegrendszeri pályák mellett egy másik tényező is fontos.  Egy 2010-es tanulmány szerint az edzés hatására maguk az izmok is megváltoznak, emiatt ha valaki korábban edzett, könnyebben nyeri vissza fittségét az újrakezdés után, mint amilyen erőfeszítésbe került először felépítenie azt.
Az izomerősítés során olyan sejtmagok, „kis fehérjegyárak” jönnek létre, amelyek az izomtérfogat növeléséhez szükséges DNS-t tartalmazzák, és kutatások szerint ezek a sejtmagok akkor is megmaradnak, ha abbahagyjuk az edzést. Bár a mozgáshiány hatására az újonnan képződő sejtmagok összezsugorodnak, de az izomban fennmaradnak – így akár később újra „használhatók”.

A futók számára talán az a legjobb hír, hogy az agy által a központi idegrendszeren keresztül létrehozott pályák, amelyek a mozgást automatikussá teszik, nem csak az akaratlagos izmokra, például a lábakra, hanem a szívre is vonatkoznak.
„A korábban sportolók esetében a testmozgásnak hatásai fennmaradnak a keringési rendszerben.” – mondja Alfred Bove, az amerikai Temple Egyetem orvosprofesszora, az Amerikai Kardiológiai Kollégium korábbi elnöke. „A jól edzett sportolóknál a szív könnyebben tud ellazulni, ami minimalizálja a légszomjproblémákat. Emellett a paraszimpatikus idegrendszer, amely lelassítja a szívverést, dominánsabbá válik, mint a szimpatikus idegrendszer (amely felgyorsítja azt), ez pedig azt jelenti, hogy a szív kevésbé terhelődik az edzés hatására.
 

Mennyi ideig tart az izommemória?


„Még egy hosszabb szünet után is hatékonyabban fogsz futni, mint valaki, aki teljesen újonnan kezdi ezt a sportot, ezért feltételezhető, hogy egy korábban rendszeresen edző futó hamarabb nyeri vissza a formáját.” – mondja Adam Knight, az amerikai Mississippi Állami Egyetem biomechanika adjunktusa.
Az izom „tudásán” kívül pedig ott van az a fontos pszichológiai tényező is, mely szerint egy ismerős sporthoz való visszatérés, különösen olyan sporté, amit szeretünk és élvezünk, sokkal könnyebb, mint belevágni egy teljesen új mozgásformába. Az ismerősség és az emiatt érzett magabiztosság pedig segíthet, hogy könnyebb legyen az újrakezdés.


 

Biztonságos visszatérés a futáshoz


Azért, mert van tapasztalatod a futásban, és mert jó voltál benne, nem jelenti azt, hogy azonnal teljes erőbedobással kellene belevetni magad az edzésekbe, vagy ugyanonnan kellene folytatnod, mint ahol abbahagytad. Ha túl hamar és túl sokat vállalsz, az sérülést okozhat, fontos a fokozatosság, főleg akkor, ha sérülés miatt kellett leállnod az edzésekkel.
Törekedj a fokozatos építkezésre, fejlődésre, ne várd el rögtön magadtól ugyanazt a teljesítményt, amire a kihagyás előtt képes voltál, adj időt magadnak a fejlődésre.
 

Hogyan javítható az izommemória?


Minden egyes futás alkalmával hozzáteszel az izommemóriához, azaz minél régebb óta, minél többet futsz, annál több izommemóriát tudsz tartalékolni. A rendszeres, tudatos, felépített edzések mellett pedig vannak olyan praktikák, amik segíthetnek, hogy az izommemóriád még jobb legyne.
 
  • Vizualizáció
A pozitív gondolkodásnak ez az eszköze ugyanazokat a pályákat stimulálja a központi idegrendszerben, amelyek futás közben aktívak.
 
  • Étkezés
Az antioxidánsokban gazdag spenót, áfonya és eper fogyasztásának növelése segíthet megvédeni az izommemória kialakításának képességét az életkor előrehaladtával.
 
  • Alvás
Egy 2013-as tanulmány szerint annak a sportolónak, aki több mély alvásos szakaszt „teljesít”, jobban működik az izommemóriája.
 
  • Erősítő edzés
A rendszeres izomépítő edzés segít az izmoknak több sejtmagot létrehozni, amelyek az izomtömeg növeléséhez szükséges DNS-t tartalmazzák. Fontos tudni, hogy az izomtömeg növelésének képessége az életkor előrehaladtával csökken, ezért minél korábban kezdesz el foglalkozni az izmaid építésével, annál jobb!

A cikk forrása egy Runner's World UK cikk.
Fotó: Freepik

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT