/article_titleimages/labujj1.jpg

Fekete lábujjkörmök – de miért?

Nagyon kevés futó ússza meg, hogy legalább életében egyszer legyen egy fekete lábujjkörme – és nem a körömlakktól. De hogyan, miért alakul ki ez a csúnyaság?

www.futnimentem.hu >> ultra 2019-05-29

Sok futó ismeri a befeketedett, sérült lábujjkörmöket. Leggyakrabban a maratonisták és az ultrafutók tapasztalják a problémát, de akár kezdőknél is előfordulhat, hogy megsérül a lábujjuk. A fekete köröm lehet zúzódás, vérhólyag, köröm alatti bevérzés, vagy a cipő okozta ismétlődő, nagy erejű nyomás eredménye.
Nem túl szexi, és néha fájdalmas is, és nem gyógyul túl gyorsan, de azért nem annyira vészes, mint amilyennek látszik.

Nézzük, mi okozhatja ezt a „szépséghibát”.
 

Ismétlődő nyomás okozta trauma


A lábujjkörmök sérülését leggyakrabban az ismétlődő nyomás okozza, amit a futócipő, vagy bármilyen nem megfelelő lábbeli viselése okozhat. Ha csúszkál a cipőben a lábad, és a lábujjkörmeid folyamatosan a cipő orrához ütődnek, az olyan, mintha kalapáccsal püfölnéd őket folyamatosan, vagy sokszor egymás után belerúgnál valamibe, nem csoda, ha egy idő után befeketednek az őket ért nyomástól. Nőknél a körömcipő és a túl szoros balerinacipő is okozhat ilyen körömsérülést.

Az ilyen körömsérülés lehet enyhébb (kicsi, fájdalommentes fekete-két elszíneződés a köröm alatt), vagy súlyosabb (nagy, véres, fájdalmas hólyag a lábujj és a körömlemez között, ami nyomásra érzékeny, és feszíti is a körmöt).
Az enyhébb esetekben kezelésre nincs szükség, a feketeség el fog múlni, fel fog szívódni.
Súlyosabb esetben a körömlemez részben vagy akár egészben elválhat a lábujjtól. Ez azt jelenti, hogy a köröm részben vagy egészben elhalt, már nem fog tovább növekedni, hanem le fog esni. Jó hír, hogy ez már nem fájdalmas, a régi, sérült körömlemez alatt ott növekszik az új, friss köröm. Viszont sajnos a köröm lassan nő vissza, ha a nagylábujjkörömről van szó, akkor akár egy év is lehet, hogy újra teljes legyen a körömlemez, a többi lábujj esetén pedig 3-6 hónap ez az időtartam. Pedikűrös segíthet a kezelésben, a sérült köröm eltávolításában, de a legtöbb esetben magától leesik, nem kell piszkálni.

Ha a körömágy bőre vörös, gyulladt, fájdalmas, hólyagos, akkor mindenképpen érdemes fertőtleníteni, esetleg pedikűrös vagy sebész segítségét kérni a kezelést illetően.

Az ismétlődő nyomást egyébként érdemes megpróbálni elkerülni: fontos, hogy számodra megfelelő méretű cipőben fuss, és egy jó, nem túl vastag futózokni is hozzájárulhat a komfortérzéshez.


Szubungális hematóma


Vagyis köröm alatti vérömleny. Ha ráejtesz valami nehéz tárgyat a lábadra, a körömágy alatti véredények megsérülnek, és belőlük a vér betolul a köröm alá. Ezt a fajta sérülést abból azonosíthatod, hogy a jelek szinte közvetlenül a sérülés után megjelenik. A vér felhalmozódása fájdalmas, lüktető érzéssel jár, a felgyülemlett vér feszíti a körömlemezt. Ezt úgy lehet kezelni, hogy egy vékony tűt szúrunk a köröm alá, hogy a nyíláson keresztül a vér kiürülhessen. Ez enyhíti a köröm nyomását. Ezt a procedúrát csak erős idegzetű, rutinos futók végezzék el otthon, mindenképpen steril tűvel, fertőtlenítővel felszerelkezve, a többiek kérjék sebész vagy pedikűrös segítségét.
Ilyen vérömleny, vérhólyag kialakulhat nagyon hosszú futások következtében is – ekkor a hematóma oka az ismétlődő nyomás miatti sérülés.


 

Gombás fertőzés


A sok izzadás következtében a futóknál is előfordulnak körömgombás fertőzések, amelyek sárgás, kékes, zöld, barna és fekete árnyalatúvá is színezhetik a lábujjkörmöket. Ha nem érte sérülés a lábujjaidat, de a körmeiddel nem stimmel valami, gyanakodhatsz gombásodásra, amit érdemes mielőbb kezelni.
Ha úgy gondolod, hogy gombás fertőzésed van, akkor érdemes orvoshoz fordulni vele, hiszen így kaphatsz megfelelő kezelést: ez lehet akár egyszerű „körömlakkos” kezelés, de akár gyógyszeres is a gombafajtától függően.

A gombás fertőzés megelőzése érdekében figyelj a lábaid higiéniájára, szárítsd ki megfelelően a cipőidet, cseréld a zoknijaidat, ne használd más körömvágóját vagy reszelőjét.


Köröm alatti melanoma


Ezt nem a futás okozza, és nem kell miatta idegeskedni, de jó tudni, hogy létezik olyan melanoma, ami a köröm alatt keletkezik, és a bőr hiperpigmentációját okozza. Lassan és fájdalommentesen alakul ki, egyik jele az elszíneződés a köröm alatt, ami a köröm növekedésével nem tűnik el, hanem megmarad. Ha nem érte semmilyen trauma a körmöt, de a színe megváltozik, felfedezel alatta valamilyen elszíneződést, akkor érdemes orvoshoz fordulnod. Az időben felfedezett melanoma gyógyítható!

Fotó: Pexels


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT