/article_titleimages/futo2.jpg

A kezdők leggyakoribb kérdései a futással kapcsolatban

Kezdő futóként az ember tele van kérdésekkel, kételyekkel, bizonytalansággal – mit csinálj, hogy csinálj, jó lesz-e úgy? Ne félj, csak kezdd el, miután elolvastad ezt a cikket!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-02-21

Ciki, ha belesétálok?


Egyáltalán nem az! Még a rutinos futókkal is előfordul, hogy belesétálnak a futásba, picit pihennek, aztán folytatják tovább – ezzel semmi gond nincs. Kezdőknél pedig gyakori edzésmódszer a futás és a gyaloglás váltogatása, azaz mondjuk 1 percet kocognak, 1 percet pedig gyalogolnak, és ezt ismételgetik. A gyaloglás nem jelent feladást, gyengeséget, inkább okos stratégia annak érdekében, hogy fejlődhess és erősebb lehess majd a futásban.
 

Hogyan kell lélegezni futás közben?


Mivel az izmaidnak oxigénre van szüksége mozgás közben, ezért a légzés nagyon fontos futás közben. Nem véletlen, hogy érdemes az orrodon és a szádon is egyszerre levegőt venni, főleg kezdőként (később aztán lehet gyakorolni, hogy csak az orrodon lélegzel, ezzel is erősödhetsz), az orron keresztül ugyanis nem leszel képes elég levegőhöz jutni. Lélegezz mélyen, egyenletesen a szádon és az orrodon keresztül, majd a szádon keresztül fújd ki a levegőt. Próbáld meg ne kapkodni a levegőt és nem zihálni, mert így biztosan még kevesebb levegőhöz jutsz majd, ami nem segít a futásban. Megpróbálhatod a légzést a futólépéseidhez igazítani, mondjuk 4 lépésen át szívd be a levegőt, és 4 lépésen keresztül fújd ki.


Vajon mit gondolnak rólam a „rendes” futók?


Előfordulhat, hogy futás közben nem érzed magad jól, mert azon gondolkodsz, vajon más futók mit gondolnak rólad. Nyugodj meg, nincs ok az aggodalomra! Mivel futsz, így te is futó vagy, és az általad „rendesnek” gondolt, rutinosabb futók is voltak egyszer kezdők, emlékeznek a saját első métereikre, az esetleges nehézségekre, és ezek miatt tisztelettel néznek mindenkire, aki futócipőt húz és sportolni kezd. Biztos lehetsz benne, hogy ha segítséget és tanácsot kérnél bármelyik tapasztaltabb futótól, akkor örömmel osztaná meg veled a tanácsait! Úgyhogy nem érdemes ezzel idegesíteni magad, mert senki nem azt nézi a futópályán, hogy milyen ruha van rajtad, mennyire vagy lassú, mennyire piros az arcod, mennyiszer sétáltál bele, és a többi. A lényeg, hogy rászántad magad, kimentél, elkezdtél futni! Csak így tovább!


Hogyan kerülhetném el az oldalszúrást?


A bordák alatt tapasztalható éles fájdalom, az oldalszúrás elég sok bosszúságot tud okozni a futóknak. Ne aggódj, még a rutinosakkal is előfordulhat, hogy beszúr az oldaluk, mert nem jól választották meg a tempójukat, vagy mert beszorult a levegőjük.
Ha oldalszúrást érzel futás közben, a legjobb, amit tehetsz, hogy megállsz, kihúzod magad, és az ujjaidat odanyomod, ahol a szúrást érzed – ez segít a fájdalom enyhítésében. Eközben szívd be gyorsan a levegőt, tartsd bent pár másodpercig, majd erősen, zárt szájjal fújd ki. Ha elmúlt a fájdalom, folytathatod a futást.
 Az egyik legjobb megelőzési módszer pedig az, hogy odafigyelsz a légzésedre, nem kapkodod, hanem lassan, egyenletesen szívod be és fújod ki a levegőt.


Milyen gyorsan érdemes futnom?


Bár a futást a legtöbben a gyors futással társítják, a lassú tempójú, könnyű futás is futás! A kezdőknél különösen fontos, hogy ne sprintben vágtázva próbáljanak meg futni, hogy aztán pár száz méter után kimerülten essenek össze, és egyúttal örökre elmenjen a kedvük ettől a sporttól.
A futás tényleges tempója mindenkinél egyéni, személyre szabott, de a számodra megfelelő tempót nagyon egyszerűen megtalálhatod: beszélgess futás közben! Ha olyan tempóban futsz, kocogsz, amely tempó mellett összefüggően, teljes mondatokban tudsz beszélni, és nem csak igen/nem válaszokat tudsz lihegni egy adott kérdésre, akkor megvan a számodra megfelelő könnyű futótempó, amit hosszabban is képes leszel tartani. Ha egyedül futsz, akkor próbáld ki az „énektesztet”: énekelj egy gyerekdalt anélkül, hogy levegő után kapkodnál.

Folyt. köv!

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT