/article_titleimages/szur1.jpg

Tippek, hogy elkerülhesd az oldalszúrást

Tegye fel a kezét, aki még soha, de soha nem tapasztalt oldalszúrást! Valószínűleg ilyen mázlista futó nagyon kevés van, az oldalszúrás nem igazán válogat, kezdőt és profit egyaránt megtalálhat.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-01

Akármilyen távra készülünk, megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy azt a lehető legjobban tudjuk teljesíteni, edzünk, odafigyelünk a táplálkozásra, felkészülünk az időjárásra, bejáratjuk a felszerelést – miért is ne készülhetnénk fel, hogy elkerüljük az oldalszúrást is, ami akár tönkreteheti a futásunkat? Persze nem törvényszerű, hogy futás közben jön majd az oldalszúrás, de néhány elővigyázatos lépés segítségével meg lehet előzni, és távol lehet tartani ezt a kellemetlen érzést.
 

Miért szúr az oldalad?


Többféle elmélet született már arról, hogy miért alakulhat ki a szúró fájdalom a bordák alatt, amely akár az egész hasüregre kiterjedhet. Az egyik magyarázat szerint futás közben a rekeszizom gyenge vérellátása görcsöket okoz a hasi izmokban, és a hasüregben – a rossz vérkeringés oka pedig a gyengülő oxigénellátottság, ami a nem megfelelő légzés miatt jelentkezhet.

A rekeszizomnak nagyon fontos szerepe van a légzésben, hiszen (leegyszerűsítve a légzés folyamatát) belégzéskor a rekeszizom összehúzódása segít megnyitni a mellüreget, növelni annak térfogatát, hogy a tüdő tágulhasson és levegő juthasson bele, kilégzéskor pedig elernyedésével segít csökkenteni a mellüreg térfogatát.
Futás közben egyrészt intenzívebben lélegzünk, másrészt rázkódik a testünk, ez pedig akár görcsöket is okozhat a rekeszizomban.

Ezen kívül még az idegesség, a rossz testtartás, a gyenge hasi izmok, a túlzottan teli gyomor, illetve a helytelenül megválasztott, túl gyors tempó (ami értelemszerűen a légzést is befolyásolja) is okozhat oldalszúrást. Ami ugyan alapvetően ártatlan dolog, mégis annyira kellemetlen tud lenni, hogy simán tönkreteheti azt a versenyt, amire annyit készültünk.


És akkor jöjjön a lényeg: hogyan előzd meg az oldalszúrást?


Reggelizz: Könnyű reggelit fogyassz a futás előtt 2-3 órával, alacsony rost- és zsírtartalmú ételt egyél, hogy könnyen emészthető legyen és ne terhelje túl a gyomrod.

Reggeli 2.0: A futás/verseny előtt közvetlenül már ne egyél, legfeljebb pár falat banánt, ami energiát ad a szervezetednek.

Melegíts be: A bemelegítés azért is fontos, mert az izmaid mellett a légzésedet és a vérkeringésedet is előkészíti a mozgásra.

Ne rohanj: Lassan indulj neki a futásnak, nem kell ezerrel kilőni a rajtból, elég, ha picit később kapcsolsz rá. Az oldalszúrásnak sokszor pont ez a túlterhelés az egyik oka.

Figyelj a felsőtestedre: Az oldalszúrás gyakrabban fordul elő olyan sportoknál, ahol a felsőtest is erőteljesen mozog (pl. futás, úszás, lovaglás). Az erős törzsizmok csökkentik a felsőtest rotációját, azaz nem forog el feleslegesen a test, nem „rángatja” az izmokat, valamint a belső szervek vérellátása is zavartalanul megvalósulhat. Egyébként az erős törzsizmok javítják a futás hatékonyságát és segítenek a sérülések megelőzésében is, már csak ezért is érdemes odafigyelni rájuk.

Figyelj a légzésedre: Próbálj meg szabályosan és egyenletesen lélegezni, és teljesen fújt ki a tüdődből a levegőt minden kilégzésnél. Minél gyorsabban futsz, annál több oxigénre van szükség – ekkor is fontos a mély, hatékony légzés, hogy ne szoruljon be a levegő a tüdőbe.

Erősítsd a hasizmaidat: Az erős ferde hasizmok segítenek az oldalszúrás elkerülésében.


Mit tegyél, ha mégis szúr az oldalad?


Felkészültél, odafigyeltél, mégis beszúrt az oldalad? Gyorsan szabadulj meg tőle!

Lélegezz: A megfelelő légzés segít a rekeszizom és a légzést segítő izmok pihentetésében. Szívd be a levegőt két ütemen keresztül, a harmadik ütemre pedig fújd ki teljesen. Ez segít az izmok ellazításában és a teljes légzésben. A hasadba is próbáld meg beszívni a levegőt, a hasi légzés különösen hasznos ebben az esetben.

Nyomd meg: A kezedet nyomd a fájdalmas területre, majd kilégzés közben enyhíts a nyomáson.

Lassíts: Kocogj lassabban, gyalogolj, vagy állj meg – attól függően, mennyire szúr az oldalad.

Nyújtózkodj: Állj meg, és nyújtózz ki, majd óvatosan, a légzésre figyelve hajolj oldalra, az oldalszúrás felőli ellenkező oldalra, hogy a görcsös terület megnyúlhasson.

Hajolj előre: Állj meg, hajolj előre úgy, hogy a karoddal a térdeden támaszkodsz, közben lazítsd el a hasizmaidat. Ezután belégzéskor egyenesedj fel, a karod nyújtsd a fejed fölé, kilégzéskor pedig hajolj előre úgy, hogy a karjaidat előre lógatod.

Ezek a stratégiák remélhetőleg beválnak, és a jövőben elkerülöd az oldalszúrást. Egyébként jó, ha tudod, hogy a rendszeres futás, az edzettség és az állóképesség fokozódása által segít, hogy a tested jól reagáljon a mozgásra, ne pedig kellemetlen fájdalommal.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT