/article_titleimages/erosites1.jpg

Az erősítő edzések jótékony hatásai a futókra

Illeszd be az edzésprogramodba és az életedbe az erősítő edzéseket, nem fogod megbánni! Akár újdonsült futó vagy, akár már évek óta gyűjtöd a kilométereket, az erősítő edzés neked való.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-22

Nem szabad félni attól, hogy erősíts, mert segíthet a gyorsabb fogyásban, az izmaid építésében és erősítésében, és a sérülések elkerülésében is.
 

Hatékonyabb futó lehetsz


Ha már előfordult veled, hogy egy hosszabb távú futáson vagy edzésen szétesett a mozgásod, elfáradtál a végére, nem tudtad emelni a lábad, nem tudtad rendesen tartani a törzsed, akkor érdemes rámenned az erősítésre. Ha erősek a törzsizmaid, akkor tovább fenn tudod tartani a hatékony futómozgást, jobban el tudsz lépni, tudod emelni a lábaidat, ez pedig javítja a mozgásod hatékonyságát és az energiabefektetést.
 

Fokozza az anyagcserét, segíti a fogyást


Ha növeled a testeden a sovány izomtömeg mennyiségét, az segít az anyagcsere fokozásában. Ez azt jelenti, hogy nyugalmi állapotban és az edzések során is több kalóriát égetsz el, ezzel hozzájárulsz a fogyáshoz is.
 

Növeli az izmok kitartását és késlelteti az izomfáradást


Az erősítő edzés segít a testednek, hogy jobban kezelje a futás okozta igénybevételt. Az erősebb izmok hosszabb ideig képesek jobban teljesíteni, és később kezdenek fáradni, így tovább képes leszel megőrizni a hatékony mozgást, és elkerülheted a holtpontokat is.


 

Segít gyorsabban futni


Az állóképesség és a kitartás javulása segít abban, hogy gyorsabban tudj futni – az erősítő edzés pedig kiváló megoldás az állóképességed és a kitartásod javításához. Ha erősebbek az izmaid, könnyebben fognak tudni jól teljesíteni.
 

Csökken a sérülések kockázata


A törzsizmaid és az alsó tested izmainak ereje különösen fontos a sérülési kockázat csökkentésében. Az erősebb izmok azt jelentik, hogy hosszabb ideig fent tudod tartani a megfelelő futómozgás, egyúttal pedig csökken a rossz tartás okozta fájdalom kockázata is. Sok futó térde és csípője gyenge, az izmai pedig nem elég erősek ahhoz, hogy az izomegyensúlyt fenntartsa – az erősítő edzés segíthet ebben.
 

Könnyebbé válik a futás


A kezdő futók gyakran felteszik azt a kérdést, hogy mikor, mennyi idő után lesz könnyebb a futás. Ez mindenkinél más, de ha rendszeresen végzel erősítő edzést, akkor ez a folyamat felgyorsul. A lábizmok erősítése segít növelni az állóképességet, azaz a lábad jobban fogja bírni a futóedzéseket, ha erősebbek az izmaid.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT