/article_titleimages/ujrakezd.jpg

Ezt kaptam 2020-tól

Így az év végén nem maradhat el a szokásos "évértékelő összefoglaló" erről a meglehetősen fura, de számomra azért nem rossz 2020-as évről.

www.futnimentem.hu >> blog 2020-12-28

2020 nagyon furcsa év volt, és szinte az egész a koronavírusról és annak következményeiről szólt. Nagyon sok minden történt a nagyvilágban, de a covid annyira elfedte az egészet, hogy egy csomó dologról nem is tudjuk, hogy az idén történt, pedig de. Nagyon sokaktól sok mindent elvett ez az év, rengeteg változást hozott, sok nehézséget, problémát okozott.

Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert 2020 nekem inkább adott, mint elvett, és olyan változásokat hozott, amik jók, vagy minimum előremutatóak. "Tételesen" sorra veszem most az életem különböző területeit, hogy mi is történt velem idén.

Kisbabánk született

A legfontosabb dolog az évben számomra, hogy májusban megszületett Mira, a második gyermekem, egy tündéri kislány, akinél szebbet, cukibbat, aranyosabbat, okosabbat nem is kivánhattunk volna. Annak ellenére, hogy az anyaság és a gyereknevelés nem mindig fenékig tejfel, és vannak nehézségek, amik elfárasztanak, kiborítanak, és vannak, amikben bénázom, boldog vagyok, hogy lett még egy gyermekem. Hárman is jó kis család voltunk szerintem, de így négyen az igazi.
A családunk életébe a covid is hozott változás annyiban, hogy Milán március óta home office-ban dolgozik, így napközben is itthon van. Ez részben jó, részben nehézség, mert kis helyen vagyunk összezárva, és a lakásunk nem felel meg ennyire sok funkciónak. De hamarosan beköltözhetünk az új otthonunkba, amit szintén 2020-nak köszönhetünk, ott sokkal több hely lesz, és mindent sokkal nyugodtabban tudunk majd csinálni.



Futás

Ha a futást nézzük, hát 2020 nekem nem igazán erról szólt. Év elején még terhesen "futottam", egészen március végéig, majd a szülés miatti kihagyás után júliusban tudtam újrakezdeni, kisebb nehézségekkel. Egy kicsit több, mint 1000 kilométert tudtam idén futni, ami, ha azt vesszük, hogy kb. 5 hónap alatt gyűjtöttem a nagy részét, nem annyira rossz. Többet, többször szerettem volna menni, erősebben haladni, de így alakult, ez részben rajtam, részben pedig a körülményeken is múlott.

Amiket futottam, jól mentek, szerintem egész tűrhető formában vagyok, de jövőre szeretném magam jobban odatenni, hogy amiket kigondolok, azok meg is valósulhassanak. A 2021-es év az újraépítkezésről fog szólni, és bár nagyon menő lett volna odaállni májusban az UB rajtjához, most azt gondolom, hogy az még nem fog menni, nincs bennem annyi edzés, és kell még magamnak időt adni rá, hogy kellőképpen felkészült lehessek. De a Balaton megvár, és jobb érzés lesz rendese(bbe)n felkészülve nekimenni, mint orosz rulettet játszani. Hiába, a kor és a kétgyerekes anyaság bölcsebbé teszi az embert, és lecsillapítja, hogy ne akarjon baromságokat csinálni.

Munka és szakmai fejlődés

Ezt az évet én szépen végigdolgoztam (szülés után 12 órával már edzéstervet írtam a kórházból, telefonról), most év végén sikerült részben szabadságolni magam egy kicsit, úgy érzem, rám fér. Nagyon szeretem a munkám, nagyon szeretek a futókkal dolgozni, mind a "saját" egyéni csapatommal, mind pedig a Gyerünk, anyukám futóival, és örömmel tölt el, hogy idén mindkét társaság révén nagyon sok sikerélmény ért.

A GYA különítményben nagyon sokan kezdtek el futni, és nagyon sokan váltak igazi futóbolondokká, büszke vagyok rá, hogy ebben nekem is benne van a kezem. A saját futóim pedig egyre többen vannak, és jó kis társaság kezd belőlük összekovácsolódni. Hiszem, hogy akinek én kellek edzőnek, az egyszer csak rám talál. Az biztos, hogy mindent megteszek érte, hogy mindenkiből a lehető legtöbbet hozzam ki, és segítsek abban, hogy lassan, de biztosan fejlődni tudjon, és megvalósíthassa az álmait a futásban.

Ide tartozik az is, hogy igyekszem folyamatosan képezni magam. Emiatt januárban "beiratkoztam" az UESCA Running Coach képzésére, és most decemberben, úgymond karácsonyi ajándékként magamnak, le is vizsgáztam. Nem volt könnyű, mert a tanulással sem úgy és olyan ütemben haladtam, ahogy szerettem volna. Azt hittem, majd a terhesség alatt tudok tanulni, de egyrészt valahol elveszett az agyam, másrészt közbejött az itthoni oktatás, és az is elég sokat kivett belőlem, hogy Milcsit tanítsam, majd megszületett Mira, és ugyan az agyműködésem visszatért, de be kellett állítani az életünket újra. Augusztusban kapcsoltam, hogy vár egy rakat olvasnivaló tananyag angolul, akkor estem neki, hogy legalább egyszer át tudjam magam mindenen rágni. Ez sikerült, és utána még tanulgatni is volt időm, a vizsgát pedig decemberre terveztem, és sikerült is, nagyon jól. A következő tanulnivalóm egy fascia és SMR hengeres tréning lesz, és azt követően is szeretnék még okosodni. Hiszem, hogy a javamat szolgálja, ha folyamatosan tanulok valami újat, és ettől mindig csak egy picivel, de talán jobb edző lehetek. Persze folyton azt érzem, hogy semmit nem tudok erről az egészről, minél többet foglalkozom vele, annál kevésbé - de azt hiszem, ez a normális.



Új étkezési rendszer

Idén úgy tűnik, megtaláltam a nekem való étkezési módot, a 16:8-as időszakos böjt formájában. A szülés után 3 hónappal elkezdtem így étkezni, úgy döntöttem, adok neki egy esélyt, hogy vajon nálam ez hogy működik. Mira táplálását nem befolyásolta, úgyhogy ez már siker, és a segítségével sikerült teljesen leadnom a felszedett kilókat, és most kevesebb a súlyom, mint a terhesség előtt. Van tőle energiám, nem koplalok, nem éhezem, megehetem, amit szeretnék az evős időszakban. Ez a módszer azért jó nekem, mert hajlamos vagyok este, a nap végén rágcsálni, eszegetni, ezt viszont a saját magam által kialakított időablak nem teszi lehetővé, így kordában tudom tartani saját magamat. Van, hogy rámtör az ehetnék, de akkor igyekszem leállítani magam - van, hogy kilengek, de ettől nem dől össze a világ, majd ha már nem két ember étkezéséért felelek egyszerre, hanem csak magamért, szükség esetén tudok majd magammal szigorúbb lenni. A több zöldséget kellene még valahogy magamra erőltetni, és a nassolást visszafogni, hogy még jobb legyen a helyzet.

Egyéb sikerek

Megtisztelő volt részt venni a Suhanj! Alapítvány által szervezett Erőt adunk konferencián előadóként, ahol arról meséltem, milyen anyaként ultrákat futni, és hogyan küzdök meg saját magammal a futás által.
Készült velem egy podcast szintén a futás kapcsán, a Válaszd az egyensúlyt csatornájára, szerintem nagyon jót beszélgettünk.
Tavasszal Kandó Tamás sportriporterrel is beszélgettünk egy podcastban, szerintem ez is jól sikerült.
Februárban pedig, még a covid előtt a BSI Futónagyköveteknek tarthattam előadást az edzéstervezésről, ez volt az első ilyen felkérésem, aminek nagyon örültem.


Mik a terveim 2021-re?

Szeretnék újra heti 5-öt futni, mennyiségileg és minőségileg is jobb edzéseket végezni.
Képezni magam szakmailag, tanulni, olvasni, fejlődni.
Heti legalább 2, minőségi erősítő edzést beiktatni, mert nagyon kell a testemnek, ami igencsak elgyötört a gyerekcipeléstől, szoptatástól, kifacsart pózokban történő kevés alvástól.
Eleget nyújtani és hengerezni.
Sok időt tölteni a családommal, a gyerekekkel, együtt sportolni, együtt lenni.
Könyveket olvasni, jó filmeket, sorozatokat nézni.
Boldognak és egészségesnek lenni továbbra is.

Nem volt könnyű év 2020, hosszú, borús, néha rossz hangulatú volt, voltak benne stresszes helyzetek (pl. Mira születése a karanténidőszak alatt), de igyekeztem belőle kihozni, amit lehetett, és összességében mindenből jól jöttem ki. De nem bánom, hogy vége lesz - és bár nem jelent semmit egy új évszám, de azért mégiscsak jó lesz, ha már nem ez az év lesz, hanem egy másik.

Sikeres, boldog új évet kívánok mindenkinek!


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT