/article_titleimages/kaloria1.jpg

Hány kalóriát éget el a futás?

Szeretnéd tudni, hogy egy-egy futóedzés során hány kalóriát használsz fel? Fogyni szeretnél, és ezért figyelsz a kalóriaégetésre és –bevitelre? Számolgass!

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-04-26

A futók többsége túlbecsüli a sportolás során elhasznált kalóriák mennyiségét, és igazából nem is tudják, hogy egy edzés alatt mennyi energiát használ fel a testük. Az biztos, hogy attól, mert valaki fut, nem ehet meg akármit, nem lehet büntetlenül betolni edzés után a kalóriadús finomságokat, édességeket. Jó, ha figyelsz rá, hogy mennyi energiát használsz fel a mozgás során, és mennyit pótolsz vissza, ne becsüld túl a mozgás során elhasznált mennyiséget!


Mitől függ a kalóriaégetés?


Nincs két egyforma ember, így a kalóriaégetés is nagyon egyéni. Hogy edzés alatt hány kalóriát égetsz el, függ attól, hogy mekkora a testsúlyod, milyen hosszúságú edzést végzel, illetve milyen intenzitású az edzésed.

Ha magasabb a testsúlyod, akkor a kalóriaégetésed is magasabb lesz, valamint a gyorsabb tempó is befolyásolja ezt. Minél gyorsabban futsz, annál több kalóriát használsz fel, hiszen a testednek több energiára van szüksége a gyorsabb haladáshoz.


Hogyan számolj?


Az általános számítás elv az, hogy testsúlykilogrammonként 1,5-2 kalóriát éget el a szervezet. Ezt szokás felszorozni a sebességgel.
10 kilométer/órás (6 perces km-ek) sebességnél 1 perc alatt kb. 10 kalória az elégetett mennyiség. 12 kilométer/órás (5 perces km-ek) sebességnél 1 perc alatt kb. 12 kalória, 14 kilométer/óránál (4 percesek) pedig kb. 14 kalória.

Természetesen ez nem pontos számítás, de nagyjából lehet vele kalkulálni.
A legtöbb futóóra a betáplált adatok (testsúly, magasság, életkor), a tempó és a pulzusadatok alapján jelzi az elégetett kalóriamennyiséget, de jó tudni, hogy ez az érték valószínűleg a valóság fölé lő, vagyis magasabb számot mutat a valósnál.

Ha tisztában vagy a nagyjából elégedett kalóriamennyiségeddel, tudsz arra figyelni, hogy mennyi tápanyagot és kalóriamennyiséget juttass a szervezetedbe, hogy legyen elegendő energiád az edzéshez, de ne vigyél be felesleges kalóriákat, ezzel elkerülhesd a hízást, illetve akár fogyhass is, ha ennek szükségét érzed.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT