/article_titleimages/maraton (2).jpg

Versenyed lesz hétvégén? Erre figyelj az étkezéseid során!

Itt a tavaszi versenyszezon, egymást érik a futóversenyek, minden futó lezárja a téli alapozást, és jöhet az első tavaszi megmérettetés, „bemelegítő” verseny, ahol mindenki futó szeretne jól teljesíteni – és ebben a jó táplálkozás is segít!

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-03-07

Bizonyára te is tudod, hogy a megfelelő táplálkozás nagymértékben hozzájárul a jó sportteljesítményhez, ezért érdemes a hétköznapokban is okosan, tudatosan, a megfelelő tápanyagokat a szervezetedbe juttatva étkezni. Bár sokan azt gondolják, hogy a futók bármit megehetnek, mert úgyis lefutják, ez sajnos nincs így, nem érdemes össze-vissza zabálni. Ezen kívül van néhány alapszabály, amire jó odafigyelni, hogy elkerülhesd a versenyen a gyomorbajokat, emésztési problémákat.

A verseny hetében javasolt még tudatosabban táplálkozni – a fontos jótanácsokat Szarka Dorottya dietetikus segítségével gyűjtöttem össze.


- Ne kísérletezz új ételekkel, ne most próbáld ki azokat az újdonságokat, amiket régóta tervezel. Külföldi verseny esetén inkább a verseny után kóstold végig a helyi finomságokat, előtte inkább olyat válassz, ami ismerős a gyomrod, emésztésed számára.

- Ne fűszerezd túl az ételeket, de a szokásosnál sózd meg őket kicsit jobban.

- Kerüld a puffasztó zöldségeket (hüvelyesek, káposztafélék, brokkoli, karfiol, kukorica, uborka héjastól), és a túl magas rosttartalmú ételeket is érdemes hanyagolni (chia mag, útifűmaghéj, lenmag, mák, dió), a zabpelyhet is jól főzd szét.

- Minden étkezésed során juttass szénhidrátot a szervezetedbe, de nem kell túltolni! Reggelire 50 g zabpehely, 80 g pékáru, kenyérféle, ebédre fél tányérnyi köret, esetleg 2 vékony szelet kenyér, vacsorára negyed tányérnyi köret, vagy 1 vékony szelet kenyér. Tízóraira, uzsonnára gyümölcs, zab mehet.



- A verseny előtti napon és a verseny napján jobb, ha kerülöd a tejet, tejtermékeket. Ekkor már a zabpelyhet, korpás, teljes kiőrlésű kenyeret sem ajánlott enni a magas rosttartalmuk miatt, és az aprómagvas gyümölcsöket sem jó fogyasztani, kerüld az epret, szedret, ribizlit, és a sárgabarackot is, mert akár hasmenést is okozhatnak. A fűszerekkel bánj még óvatosabban!

- A verseny előtti napon a legjobb választás a tészta, kenyér, vagy rizs fogyasztása, a zöldség ekkor már elhagyható, frissen elkészített hús, hal, tojás, vegáknak tofu viszont mehet hozzá.

- A folyadékfogyasztásra egész héten igyekezz odafigyelni, főként a verseny előtti 24 órában javasolt a vízivásra való fokozott figyelem, hogy megfelelően hidratált állapotban vághass neki a futásnak. Ekkor akár ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó sportitalt is nyugodtan iszogathatsz, ezzel is megtámogatva a tested megfelelő teljesítményét.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT