/article_titleimages/iszik1.jpg

Maradj mindig hidratált!

A folyadékfogyasztás és a hidratáltság elengedhetetlen a jó futóteljesítményhez, és ahhoz is, hogy bizonyos problémákat elkerülhess!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-03-04

Ha nem iszol eleget, akkor a kiszáradás könnyen fáradtsághoz, fejfájáshoz, csökkent koordinációhoz és izomgörcshöz vezethet. Ezen kívül a hőkimerülés és a hőguta még súlyosabb következményekkel járhat, amiket jobb elkerülni.
Épp ezért fontos, hogy milyen és mennyi folyadékot iszol edzés előtt, alatt és után.
 

Futás előtt


A mindennapokban is figyelj oda az elegendő folyadékra, de ha például versenyre vagy hosszú edzésre készülsz, akkor már az ezt megelőző napokban is törekedj arra, hogy több vizet iszol, ezzel kellően hidratálni tudod a szervezeted. A megmérettetés előtti napon sok vizet és alkoholmentes folyadékot fogyassz. Az alkoholt ilyenkor felejtsd el, mert nemcsak dehidratál, de az alvásminőségedet is rontja, másnaposan futni pedig nem túl jó ötlet, mert valószínűleg eleve kiszáradva vágsz neki.
Egy órával a futás előtt igyál meg kb. 4 deci vizet, vagy más koffeinmentes folyadékot (ez lehet sportital is). Ha ez megvan, akkor picit szüneteltesd a folyadékbevitelt, hogy a rajt után ne kelljen rögtön megállni wc-zni. A rajt előtt közvetlenül érdemes még 2-3 deci folyadékot meginnod – aztán hajrá.


 

Futás közben


Próbálj meg úgy inni, hogy futás közben ne érezz szomjúságot. Ugyanis amikor szomjúságot érzel, akkor a tested már elkezdett kiszáradni, ezért sokat szeretnél inni, ez azonban túlzott folyadékbevitelhez vezethet, ami egyrészt alacsony ásványianyag-szinthez vezethet a vér felhígulása miatt, másrészt gyomorproblémákat is okozhat, mert ott fog lötyögni a hasadban a túl sok folyadék.
Az egyik általános ajánlás, hogy futás során folyamatosan igyál, mondjuk 20 percenként 1-2 dl-t. Rövidebb futásokon ez lehet csak víz, hosszabb távokon, 90 percnél hosszabb időtartam esetén a folyadék egy része lehet sportital, amely segít pótolni az elvesztett nátriumot és egyéb ásványi anyagokat, elektrolitokat is, valamint a bennük lévő szénhidrátok hozzájárulnak a szervezet glikogénraktárainak utántöltéséhez is, így biztosítva az energiautánpótlást.
Ha futás közben nincs frissítés, vagyis nem versenyen vagy, ahol várnak a frissítőállomások, vagy nem esik útba menet közben vízvételi lehetőség, akkor érdemes magaddal vinned folyadékot, hogy ne legyél szomjas és ne száradj ki.
Mindig vedd figyelembe az adott napi időjárási körülményeket, amikor a folyadékbeviteleddel kalkulálsz, inkább vigyél többet, főleg meleg, napos időben, hogy ne száradj ki. Futás után figyeld meg a vizeleted színét: ha világossárga, akkor jól hidratáltál, de ha sötétebb sárga, esetleg barnás színű, akkor nem vittél be elegendő folyadékot és kiszáradtál!
Mindenkinek más a folyadékbeviteli igénye, és mindenki máshogy izzad, ezeket az egyéni igényeket érdemes figyelembe venni, figyelni az izzadás mértékét, a test jelzéseit, hogy megtalálhasd, számodra mi az ideális folyadékmennyiség.
 

Futás után


Ha befejezted a mozgást, mindenképpen igyál, vagy vizet, vagy sportitalt, hogy a szervezeted regenerálódását ezzel is segítsd. Ne egyszerre nyakalj be egy liter vizet, hanem futás után folyamatosan kortyolgass folyadékot, így a szervezeted könnyebben dolgozza fel és hasznosítja a bevitt mennyiséget. És tudod: a vizeleted színe megmutatja, mennyire vagy hidratált, így mindenképpen figyeld meg!

Fotó: Pixabay
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT