/article_titleimages/alszik1 (1).jpg

Az alvási pozíciód hozzájárulhat a futósérülésekhez?

Jó tudni, hogy a sérülések kialakulásához a testet érő összes terhelés és stressz hozzájárulhat!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2020-04-27

A sportolók hajlamosak a sérüléseket külön kezelni: a két órás futás következménye a térdfájdalom, míg a hátfájdalom oka egyértelműen a súlyzós edzés. Vagy mégsem?

A sérülések kialakulásához a testre ható összes stressz és terhelés vezet, nem kizárólag egyetlen dolog. Sportorvosok szerint a rossz alvási pozíció is nagymértékben hozzájárulhat a sportsérülések kialakulásához.

Az emberek az alvást passzív tevékenységnek tekintik, hiszen becsukott szemmel fekszenek, pihennek, majd x óra múlva felkelnek, és elkezdenek tevékenykedni. Valójában azonban a test igenis aktív alvás közben is, hiszen közben mozgunk, ide-oda rakosgatjuk a végtagjainkat, illetve megmerevedünk egy-egy pozícióban, elzsibbadunk. Ezek pedig hatással vannak a szervezetünk, izmaink, ízületeink működésére, és akár sérülések kialakulásához is hozzájárulhatnak.Ha például a fejed alatt tartod a kezed alvás közben, a vállizmaid és ízületeid mozgástartományára lehetsz hatással. Ha az egyik lábadat a másikra húzva alszol, elforgatod a medencéd és a hátad alsó részét, hosszú ideig nyúlnak a csípőizmok, ez pedig izomegyensúlytalansághoz vezethet.
Ha hason alszol, a légzés miatt a fejedet oldalra kell fordítanod, ez pedig nyaki fájdalmat és merevséget okozhat. Szintén a hason alvás miatt a spiccben tartott lábfej fokozhatja a talpi bőnye és Achilles gondokat. Ugye ezekre egyáltalán nem gondoltál?

Az emberek egyértelműen olyan pozícióban alszanak, ahogy számukra a legkényelmesebb, de apróbb változtatásokkal egészségesebben is lehet aludni a kényelem mellett. Egy jó minőségű, gerincet alátámasztó matrac, egy megfelelő méretű párna a fej alá, egy kispárna a térdek közé máris segít abban, hogy az alvás minőségi legyen, és még a sérülések kialakulásának kockázatát se fokozza tovább.

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT