/article_titleimages/alszik2.jpg

Ébresztő: máshogy alszanak a férfiak és nők

Az alváskutatások során kiderült, hogy több alvásvizsgálatra van szükség a női sportolók körében ahhoz, hogy releváns megállapításokat lehessen tenni mindkét nem alvási szokásai kapcsán.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2023-11-25

A sportolók alvási szokásainak és viselkedésének megértése elengedhetetlen az alvásalapú beavatkozások gyakorlati megvalósításánál. Azonban az alvásvizsgálatok kétszer annyi férfi sportolót vizsgáltak, mint nőt, emiatt a sportolók alvási szokásainak, viselkedésének jelenlegi megértése aránytalanul a férfiakra szokásain alapul. A kutatási egyensúlytalanság és a nemekhez kapcsolódó különbségek miatt több nőspecifikus alvási adatra van szükség a sportolópopulációk körében.

Egy friss áttekintés konkrétan meghatározza a férfi és női sportolók alvási mintáiban és viselkedésében mutatkozó eltéréseket, valamint azokat a fiziológiai és életmódbeli tényezőket, amelyek potenciálisan befolyásolják az alvási mintákat és viselkedést az egész életen át, különösen a női sportolók esetében.
Ebben a tekintetben a bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes sportolónők hosszabb alvásidőt és jobb objektív alvásminőséget tapasztalnak, míg mások hasonló vagy rosszabb szubjektív alvásminőséget tapasztalnak, mint a férfi sportolók.

Emellett a reggelre vagy napközbeni időpontra ütemezett edzés egyes sportolónők számára előnyös lehet az alvás szempontjából. Figyelembe véve az alvászavarokat, a nőknél nagyobb az álmatlanság és a nyugtalan láb szindróma kockázata, ami a terhességnek tulajdonítható, valamint nagyobb a szorongásos és depressziós tünetek előfordulása, a vérszegénység nélküli vashiány és a pszichotróp gyógyszerek alkalmazása a nők körében. Végül, azt is fontos megemlíteni, hogy a menstruációs ciklus, a menstruációs rendellenességek, az orális fogamzásgátlók használata és a szülés utáni időszak káros hatással van az alvási szokásokra és viselkedésre, és ezeket elméletileg figyelembe kell venni a női sportolók alvásának ellenőrzése és kezelése során.

Forrás.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT