/article_titleimages/oxigenterapia1.jpg

Lélegezz, fuss jobban, regenerálódj gyorsabban!

Feküdni és pihenni egy kényelmes kabinban, tiszta oxigént belélegezni és közben teljesítményt javítani? Tényleg lehetséges? Igen, méghozzá a hiperbar oxigénterápiával.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2023-09-04

A sportban az edzések elvégzése mellett nagyon fontos szerepe van a regenerációs folyamatoknak is, amely során a szervezet igyekszik helyreállítani az izmok mikrosérüléseit, valamint törekszik a homeosztázis visszaállítására is. Az egyik legjobb regenerációs módszer az alvás, de az utóbbi időben egyre több új módszert használnak a rendszeresen sportolók azért, hogy a szervezetük regenerálódását segítsék, valamint egészségüket megőrizhessék. Egy ilyen módszer a hiperbár terápia is, azaz a túlnyomásos oxigénterápia is.
 

Mi ez és hogyan működik?


Képzelj el egy szoláriumhoz hasonló fekvő kamrát, amelybe be kell feküdni, és amelyben a hermetikus lezárás után tiszta oxigént lélegzel be magas nyomáson, miközben nincs más dolgod, mint pihenni. Nem hangzik rosszul, ugye?

A légköri levegő 21%-a oxigén, a nyomása 1 atmoszféra. Belélegzés után az oxigén a hörgők felületén a vérkeringésbe jut, majd az érrendszeren keresztül a vörösvérsejtekhez kötve jut el a test szöveteihez. A túlnyomásos oxigénterápia során a légköri levegőnél magasabb nyomás mellett lélegzünk be tiszta oxigént, a Henry-féle gáztörvény alapján pedig a magasabb környezeti nyomás miatt arányosan több oxigén oldódik fel a vérplazmában, így több oxigén jut el a sejtekhez. Ennek oka, hogy már nemcsak a vörösvértestek szállítják az oxigént, hanem a vér folyékony fázisa, a vérplazma is, a kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a többszörösére nő, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását. Minél nagyobb a vérplazma oxigén-koncentrációja, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni. A szöveti oxigénellátás javulása pedig segíti az immunrendszer sejtes elemeit a fertőzések leküzdésében, serkenti az apró hajszálerek újraképződését, a sérült szövetek regenerálódását, ezzel nagyban hozzájárul a gyógyulási folyamatok felgyorsításához.  

Az oxigénterápiás kezelésnek azonnali és hosszútávú hatásai is vannak. Azonnali hatások például a sérült, vérkeringéstől elzárt területek oxigén szintjének javítása és helyreállítása, a gyulladáscsökkentés és az ödémacsökkenés, hosszútávon pedig a hajszálér hálózat újraképződése, a szövetek oxigénellátottságának javulása, valamint a szöveti regeneráció tapasztalható. Ezáltal a terápia lehetővé teszi a gyorsabb regenerációt nagy igénybevételű sportteljesítmény, betegség, műtét után, segíti a szervezet méregtelenítési folyamatait, valamint hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is.


 

Kinek és mikor ajánlott a hiperbár terápia?


A hiperbár oxigénterápiát leggyakrabban az egészség és az általános jóllét megőrzésére használják, de anti-aging és öregedésgátló kezelések segítője is lehet, illetve állóképesség, energiaszint javítására, valamint krónikus állapotok és betegségek kezelésére is alkalmazható.

Az oxigénterápiát a világ számos pontján nagy sikerrel használják sportklubok az állóképesség növelésére és az esetleges sérülés utáni gyógyulás felgyorsítására: a világhírű sportoló közül LeBron James NBA-játékos kosárlabdázó, Novak Djokovic teniszező, és az úszóbajnok Michael Phelps is rendszeresen használja a módszert.

Sportolóknál az oxigénterápia hatására javul a fizikai teljesítőképesség, csökken az izomfájdalom, növekszik az általános energiaszint, javul a mentális fókusz, az alvásminőség, csökken az edzés utáni regenerációs idő, javul a vérkeringés, ezzel rövidíthető az izom- és ízületi sérülések gyógyulási időtartama is.

Nem sportolók esetén a posztcovid tüneteket, valamint koszorúér betegség, agyi, vagy alsó végtagi érszűkület, nehezen gyógyuló sebek, műtéteket követő rehabilitáció esetén alkalmazzák nagy hatékonysággal a túlnyomásos oxigént. Hatékony kiegészítő kezelés lehet a túlnyomásos oxigén terápia krónikus fáradtság, gyakori fejfájás, légszomj, levertség, szorongás, hangulatváltozások, depresszió, hanyatló kognitiv funkciók, ízületi- és izomfájdalom, valamint alvászavar esetén is.

Ha szívesen kipróbálnád a hiperbar oxigénterápiát, a Hyper-bar weboldalán érdeklődj a kezelésről.


 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT