/article_titleimages/nyugi1.jpg

Nyugodj meg, mielőtt futni mész

Mentálisan fáradtnak érzed magad, és még a futás is egy plusz stresszforrássá vált számodra? Van megoldás, hogy ez ne így legyen!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-01-14

A napi teendők és a munkahelyi stressz annyira kikészít, hogy már futni sincs kedved, és megszűnt minden futással kapcsolatos motivációd? Nyugodj meg, mással is előfordul, nem csak veled.
Van úgy, hogy azt érezzük, nem vagyunk képesek már edzeni sem, annyi mindennel van tele a fejünk, és ilyenkor még a futás is stresszforrássá válik. A mentális fáradtság sajnos még az olyan örömet okozó tevékenységeinkre is rá tudja nyomni a bélyegét, mint amilyen az egyébként stresszoldó futás. Próbálj meg tenni ellene, hogy újra jól érezd magad, és ki tudd használni a mozgás nyújtotta boldogságot. Ehhez íme néhány hasznos tipp.
 

1. Fuss reggel


A kora reggeli futás az egyik legjobb módja annak, hogy átlendülj a mélyponton. Egy könnyű futással indítva a napot még nem nyomasztanak a napi gondok, még nem történt semmi idegesítő, viszont feljebb tudod tornázni a boldogság-szinted, és úgy tudsz belevágni a napba, hogy már túl vagy egy jó programon.


2. Igyál egy sportitalt


Egy 2017-es tanulmány szerint, ha edzés előtt legurítasz egy koffeintartalmú sportitalt, akkor az segít a koncentrálásban és a mentális fáradtság legküzdésében.


3. Szállj le a közösségi médiáról


Minden ismerősöd menő posztokat tol Facebookon, Instagramon vagy Twitteren arról, hogy milyen jót edzett és milyen boldog? Sajnos az ilyen posztok végtelen görgetése csak még inkább növeli a frusztrációt. Tarts pár napnyi digitális szünetet, és koncentrálj magadra mások helyett.

4. Légy tudatos


Ahelyett, hogy a fárasztó munka után egyből a futásba vetnéd magad, hogy mielőbb túllegyél rajta, tarts egy kis szünetet a kettő között, és tudatosan hangolódj rá a fizikai terhelésre egy kis lazítással, esetleg meditációval. Gondold át, miben tesz jót neked a sport, milyen pozitívumokat köszönhetsz neki, és ezzel a gondolattal vágj neki a kilométereidnek.

5. Lélegezz


A tudatos, mély levegővételek segítenek megnyugodni, lecsendesíteni a gondolataidat, emellett oxigénnel töltik fel a tested. Használd a tudatos légzést munka közben és edzés előtt is.


+1. Pihenj


Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy edzeni, nincs kedved futni, mert fáradt vagy és tele van a fejed, akkor csak simán engedd el. Maradj otthon, feküdj le, aludj egyet, vegyél egy forró fürdőt, hallgass zenét, meditálj – csinálj bármit, amitől úgy érzed, megnyugszol és feltöltődsz. És ne legyen lelkiismeret-furdalásod az edzés kihagyása miatt, egy-egy ilyen alkalom belefér!

Fotó: Unsplash 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT