/article_titleimages/holyag1.jpg

Szabadulj meg a vízhólyagoktól!

Alig akad olyan futó, akinek nem volt életében legalább egyszer vízhólyag a lábán. Nem kellemes dolog, az biztos! De néhány trükkel megelőzhető, ha pedig mégis kialakult, akkor gyorsan kezelhető.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-04-09

A lábon keletkező vízhólyagokat – rosszabb esetben vérhólyagokat – a súrlódás okozza, a cipő, a zokni, és a láb bőre között. Az izzadt lábak, vagy a vizes, beázott cipő miatti nedvesség fokozza a bőr érzékenységét, így könnyebben dörzsölődik és hamarabb keletkeznek rajta hólyagok. A túl kicsi, vagy a túl nagy méretű futócipő viselése is hozzásegíthet egy-két hólyaghoz – előbbiben túl szorosan érintkezik a bőr a cipővel, utóbbinál pedig a cipőben oda-vissza csúszkáló láb okozza a problémát.
 

Így előzd meg a vízhólyagokat


A legjobb, ha megpróbálod megelőzni, hogy vízhólyagok keserítsék meg az életed, ehhez íme néhány hasznos praktika.
 


- Legyen megfelelő méretű a cipőd

A túl kicsi cipő szorít, a túl nagyban meg csúszkál a lábad. Próbáld megtalálni az optimális méretet a lábaid számára. Futás közben a láb megduzzad, emiatt mindenképp az utcai cipődnél egy, másfél, de akár két számmal nagyobb cipőre is szükséged lehet – ez teljesen egyéni. De ha jó a cipőd, sokkal kisebb az esélye annak, hogy vízhólyagokat gyárt a lábadra.
 

- Viselj jó zoknit

Válassz jó minőségű, speciális futózoknit, amelyek kevés varrással, speciális megerősítésekkel készülnek, jól illeszkednek a lábfejre, és nedvességelvezető szintetikus szálakból készülnek, így kisebb eséllyel izzad bele a lábad, és dörzsöl ki.
 

- Kenekedj

A problémás területeket bekenheted olyan víztaszító kenőanyagokkal, mint a lanolin vagy vazelin, amelyek védik, síkosítják a lábat, hogy súrlódás esetén ne érje olyan nagy terhelés a bőrt.
 

- Pedikűröztess

Egy jó pedikűrös csodákat tehet a lábaddal. Ha eltávolítja a kiszáradt, elhalt réteget a bőrödről, akkor azzal csökken a kidörzsölődés esélye.
 

Milyen a vízhólyag?


Biztosan láttál már vízhólyagot, de ha mégsem: apró, tiszta folyadékkal telt bőrbuborékok, amelyek főleg a lábujjakon, a saroknál, esetleg a lábfejen alakulhatnak ki.
Mindenkinek egyéni a vízhólyag-tűrőképessége, van, aki jól bírja és nem okoz számára gondot, hogy a lábán van futás közben egy hólyag, van, akinek meg nagyon fáj és nem viseli el. Ha a vízhólyagot fedő vékony bőrréteg kiszakad, a benne lévő folyadék kifolyik, a fedő bőrréteg alatt pedig az alsó réteg bőr igen érzékeny lehet. Ha nem szakad ki, viszont még tovább dörzsölődik, akár vérhólyag is kialakulhat belőle – ekkor a buborékban vér van, ami ijesztőnek tűnik, de azon kívül, hogy ronda, nem fájdalmasabb vagy rosszabb a vízhólyagnál.


Mit csinálj a vízhólyagoddal?


Ha kis vízhólyagod van, talán az a legegyszerűbb, ha békén hagyod. A kis hólyagok pár nap alatt leapadnak, felszívódnak.

Ha nagyobb vízhólyagod keletkezett, de még futnod kell tovább, és van rá lehetőséged, akkor ragaszd le a hólyagot, így véded a további dörzsölődéstől.

Ha verseny után vagy, akkor érdemes kezelni a hólyagot. A kiszúrás, kitisztítás kevésbé fájdalmas, mintha hagynád a hólyagot tovább dörzsölődni a hétköznapi tevékenységek során.
Ehhez mindenképpen fertőtlenítsd a tűt, amivel kiszúrod. Oldalról, a hólyag tövénél szúrd be a tűt, és amikor kihúzod, óvatosan nyomd le a hólyagot, hogy kifolyjon belőle a folyadék. Ezután fertőtlenítsd le a hólyagot, majd párnás ragtapasszal szorosan ragaszd le. Naponta cseréld rajta a ragtapaszt, fertőtlenítsd, és ha azt tapasztalod, hogy újratermelődött benne a folyadék, újra szúrd ki.
Vérhólyag esetén ugyanez a teendő.

A hólyagot fedő bőrt semmiképp se szedd le, hagy meg akkor is, ha kiszúrtad és kitisztítottad, mert ez védi a hólyag alatti friss, érzékeny bőrt. Néhány nap alatt leszárad a fedő bőr, alatta pedig megerősödik.

Jó, ha tudod, hogy vízhólyag a lábujjkörmök alatt is kialakulhat. Ezt nem látod, viszont érzed, hogy fáj a körmöd, valami feszíti, és furcsán is nézhet ki az érintett terület (az addig megszokotthoz képest). A köröm alatti hólyagot is ki lehet szúrni óvatosan, ehhez a köröm alá kell beszúrni (bár van, aki ehhez nem elég bátor), de ezzel enyhül a nyomás és a fájdalom, és gyorsabb a gyógyulás. Ha te nem mersz hozzányúlni, egy jó pedikűrös is segítségedre lehet!

A vízhólyag nem kellemes, de nem is elkerülhetetlen, próbálj meg mindent megtenni azért, hogy ne dörzsölődjön ki a lábad, ha pedig mégis előfordult, kezeld mielőbb.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT