/article_titleimages/zoknis.jpg

Legyen jó futózoknid: fontosabb, mint gondolnád!

Bár nem tűnik annyira fontos ruhadarabnak, de mégis az – bár ezt csak akkor tudod meg, amikor egy rossz zokniról egy szuper futózoknira váltasz.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-04-02

A futózoknit sokan nem tartják lényegesnek, és sima „utcai” zokniban futnak, de ugyanúgy, ahogy egy pamutpóló és egy technikai póló között is nagy különbség van, zokni és zokni is más.
Egy jó zokni sokat számít, hogy ne dörzsölődjön ki a lábad futás közben, ne legyenek vízhólyagjaid, és mondjuk az ötödik használat után ne kelljen a kukába dobni, mert kilyukadt és kinyúlt.
Akinek érzékenyebb, kidörzsölődésre hajlamos a bőre, annak mindenképpen érdemes speciális futózoknit vennie, lehet, hogy drágább, mint egy sima utcára használandó zokni, de megéri az árát.
 

Miben más a futózokni, mint a sima?
 

Kevesebb a varrásuk


Hogy minél kevesebb eséllyel dörzsöljék a lábad, a futózoknikat kevés varrással készítik, és ez a kevés varrás is puha, lapos, hogy a lábaddal érintkezve ne okozzon problémát. Különösen a lábujjaknál sé a talppárnákon fontos a varrásmentesség, hiszen itt keletkeznek a legkönnyebben vízhólyagok a cipő és a zokni egymáshoz súrlódása miatt.


Speciális az anyaguk és a kialakításuk is
 

A futózoknik speciális technikai anyagokból készülnek, poliészter, elasztán és nylon szálakból. Emiatt könnyűek, jól szellőznek, jól illeszkednek a lábra. Az illeszkedés miatt nem csúszkálnak ide-oda mozgás közben, ezzel is segítenek elkerülni a kidörzsölődést és a vízhólyagokat.


Bizonyos részeiken megerősített szövésük van
 

A stratégiai pontokon, azaz a lábujjaknál és a sarokrészen erősebb, vastagabb, puhább, speciális szövéssel készítik a zoknikat, hogy jobban bírják a fokozott igénybevételt, és ne lyukadjanak ki könnyen.
 

Bal és jobb
 

Sok gyártó úgy alakítja ki a zoknikat, hogy a cipőkhöz hasonlóan jobblábas és ballábas darabokat párosítanak össze. R és L betűvel jelölik, hogy melyiket melyik lábadra kell felvenni - így a zokni biztosan arra a részére kerül a lábadnak ahová azt tervezték.


 

Milyen méretet vegyél?


Bár a futócipőből a nagyobb méret ajánlott, a zokninál ez a szabály nem érvényes, akkorát válassz belőle, amekkora a lábad. Általában úgy is méret-intervallumot adnak meg, pl. 35-38, 39-42, 43-46 a zoknik méretezése, azt vedd meg, amelyik a lábméretedre passzol. Így a zokni jól illeszkedik majd a lábadra, nem csúszkál, nem gyűrődik össze, nem tör fel, és nem okoz vízhólyagot sem.
 

Ne titkolózz!
 

Vagyis ha lehet, ne titokzoknit vegyél futáshoz, hanem olyat, aminek szára van, így elkerülheted, hogy a mozgás miatt a zokni sarokrésze becsússzon a cipőbe, és így a cipő kikezdje a sarkadat. A zoknik csomagolásán a méret mellett szárának hosszát is szokták jelezni egy illusztrációval.


Személyes tippem: Compressport Pro Racing Socks


Számomra nagyon fontos a jó minőségű zokni, hiszen elég sokat futok, és nem igazán esnek jól a kialakuló vízhólyagok. Nagyon sokféle zoknit kipróbáltam már, mindenféle márkájút, többféle árkategóriában. Az eddig leginkább bevált zokni sajnos már abban a verzióban nem kapható, amelyikben nekem legjobban bejött, az újabb verziója nem az igazi. Emiatt tovább folytattam a keresgélést, egészen addig, míg nem jutottam hozzá egy Compressport Pro Racing Socks-hoz.
Könnyű, puha anyagú zokni, amely több helyen meg van erősítve, több helyen pedig puha kerek párnácskák találhatók rajta, melyek még kényelmesebbé teszik a viselését. A lábujjaknál úgy alakították ki, hogy a lehető legjobban elkerülhetők legyenek a vízhólyagok, és a cipővel érintkezve a zokni anyaga még véletlenül se kezdje ki a lábujjakon a bőrt.
A zokni anyaga remekül szellőzik, hogy még hosszú távú használat során se izzadjon bele a láb, és a túlmelegedése is elkerülhető lehessen. A lábfej felső részénél egy megerősített "hidat" építettek bele, hogy jobban illeszkedjen, és például lejtőfutás közben se csúszkáljon el, ne váljon kényelmetlenné.
A zokni többféle szárhosszúsággal kapható, illetve több színkombinációban választható, hogy bármilyen futószetthez passzoljon.
Én a Sixárd 6 órás futáson teszteltem versenykörülmények között a zoknit, előtte csak két rövid futáson volt a lábamon, de azokon értelemszerűen nem derült ki, hogy hosszabb futás során hogy bírják egymást a lábammal. Szerencsére semmi különösebb problémát nem tapasztaltam, a zokni tökéletesen passzolt, illeszkedett, kényelmes volt, nem fülledt bele a lábam, és egy kisebb kidörzsölődésen kívül semmilyen panaszt nem okozott, ideális választás volt. A mosást jól bírja, ugyanolyan puha maradt az anyaga, mint újkorában volt.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT