/article_titleimages/oras1.jpg

Megállítani vagy sem?

Te mit csinálsz az óráddal, ha megállsz valamiért edzés közben? Hagyod tovább mérni, vagy megállítod?

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-09-23

Gyakori kérdés a futók körében, hogy mit csinálnak akkor, ha edzés közben pl. megállnak egy piros lámpánál, vagy egy csapnál inni. Van, aki ilyenkor megállítja az óráját, hogy az állás ideje ne legyen benne az edzésben, és ne húzza le a futás átlagtempóját, mások viszont azt mondják, hogy ez is az edzés része, és ők nem nyomják le a stop gombot, hanem akkor is hagyják mérni az órájukat, ha 2-3 percet vesztegelnek valahol állva.
Nincs jó, vagy rossz megoldás, teljesen egyéni, hogy ki hogyan szereti használni az óráját.

Ha versenyen vagy, akkor a rajttól a célig tartó idő lesz az időeredményed, függetlenül attól, hogy megállsz-e közben bármi miatt, mondjuk wc-zés okán, vagy ha a frissítőállomáson bele kell sétálnod az esetleges tömeg miatt. Ekkor az állásidő benne lesz az idődben, az átlagtempódban, a kitűzött célidőd eléréséhez ezt „vissza kell tudnod hozni” a futásban. Ha edzésen nem állítod meg az órádat akkor sem, ha mondjuk frissítesz, vagy wc-re mész, akkor azzal szimulálni tudod, hogy egy versenyen mi történhet veled, és rá tudsz készülni, hogy mit kell a futásban nyújtanod ahhoz, hogy a vágyott célidőt akkor is el tudd érni, ha nemcsak futsz, hanem van üresjárat is.Ha megállítod az órád az edzéseken, akkor kizárólag a futással töltött szakaszokat méred, így tisztában lehetsz azzal, hogy mire vagy képes, milyen teljesítményt tudsz nyújtani, milyen tempóval tudsz haladni. Ha résztávos edzést végzel, akkor a pihenőidőket nem jó belemérni a futásba, mert ilyenkor pont az a lényeg, hogy azt lásd, mit tudsz futni, mi a tempód. Ha városban futsz, a piros lámpáknál megállásokat sem érdemes belemérni a futásba, hiszen ezek nem rajtad múlnak, nem magadtól akarsz megállni, hanem a környezeted „kényszerít” rá, nem a futóteljesítményedet jelzi, ha 2-3 percet állsz egy lámpánál, mert üttetnéd el magad az autókkal.
Érdemes kipróbálni, hogy ugyanazon a távon óramegállítással és megállítás nélkül is végigmész, így össze lehet hasonlítani, hogy mi a különbség a két módszer között, mennyit javít vagy ront az eredményeden, ha máshogy méred.

A versenyek után mindenképpen érdemes megnézni a mozgással és állással töltött időt – pl. a Strava ezt külön jelzi. Hasznos információ lehet számodra, hogy milyen gyorsan vagy lassan frissítesz, mennyit pepecselsz egy frissítőállomáson, vagy a kétbetűs kis helyiségben. Ezek a későbbi versenyekre fontos infók lehetnek számodra, amikből sokat lehet tanulni.

Akár megállítod az órád, akár nem, a te döntésed, tegyél, ahogy számodra a legjobb és legkényelmesebb.

Fotó: Rawpixel


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT