/article_titleimages/tech1.jpg

3 gyors tipp, hogyan ellenőrizheted a futóstílusod

A versenyeken rólad készült fotók és videók nemcsak arra jók, hogy örök emlékei legyenek egy-egy futóteljesítménynek!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-04

Futni elvileg mindenki tud, de mindenkinek megvan a maga sajátos stílusa, futómozgása, ahogyan lép, ahogy emeli a lábát, ahogy mozgatja a karját, ahogy a törzsét tartja. Persze a legtöbben ámulva nézzük a profi atléták tökéletes mozgását, és szeretnénk mi is olyan légiesen repülni futás címszóval, mint ők – de ez kemény munka és sok apró, tudatos változtatás eredményeként valósulhat meg. Ám ha kívülről időről időre tudatosan megfigyeljük saját mozgásunkat, akkor sokat javíthatunk a futótechnikánkon.

De hogyan?
 

1. Videózd magad


Pattanj fel a futópadra, és közben készíts magadról videófelvételt, érdemes oldalról is felvenni a futásod, valamint hátulról is. A videót visszanézve megfigyelheted a testtartásod, a karjaid lengését, az elrugaszkodást, a talajfogást.
Ha nem szeretnél „öndiagnosztizálni”, akkor keress fel szakembert, aki elemzi a futómozgásodat – már egyre több helyen van erre lehetőség.
 

2. Figyeld meg a versenyfotóidat


Ha készül rólad fotó egy verseny elején, a közepén és a végén, akkor segítségükkel meg tudod nézni, hogy a fáradtság milyen hatással van a lépéseidre, és hogy mozogsz akkor, amikor már nem vagy teljesen friss. Ugyanígy a versenyen készült videófelvételek is hasznosak lehetnek.


3. Fuss lefelé


Ha dombról lefelé futsz, megváltoznak a lépéseid, máshogy rugaszkodsz el és érsz talajt, máshová kell helyezni a súlypontodat, így ha nagyon merev testtartású futó vagy, ez a módszer segít a testednek a hatékonyabb futómozgás megtalálásában.

Fotó: Unsplash

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT