/article_titleimages/serul1 (2).jpg

5 ok, amiért a futás nagyon egészséges

Nem titok, hogy a futás egészséges. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, így a futás is évekkel hosszabbítja meg az életet! Szóval akár az örömért, akár a stressz elkerüléséért, akár az egészségügyi előnyök miatt futsz, érdemes tudni, pontosan mik a futás valódi előnyei.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-01-03

A futás stimulálja a csontképződést


A futás közben a csontokra nehezedő terhelés és stressz „ösztönzi” a csontot arra, hogy erősödjön, és hogy fokozza a csontsejtek képződését. Az edzés közben a csontokat ért terhelés segít abban, hogy a csontok alkalmazkodjanak az új kihíváshoz, és erősebbé, ellenállóbbá váljanak. Fontos, hogy az edzésekben a fokozatosságot betartsuk, így nem terheljük túl a csontrendszert, hanem megfelelő stimulációt adunk neki az erősödéshez. Az életkor előrehaladtával a csontok gyengülnek, ám a rendszeres futás segíthet megelőzni a csontvesztést és a csontritkulást.
 

A futás erősíti a szívet


A futás az egész testet igénybe vevő kardiomozgás, amely során a test izmainak oxigéndús vérre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt tudjon nyújtani. Ehhez a szívnek erősebben és gyorsabban kell a vért pumpálnia, hogy az eljuthasson mindenhová. A rendszeres futás javítja a szív állapotát, erősíti az izmokat, és segít abban, hogy a szív egy dobbanás során nagyobb mennyiségű vért pumpálhasson az erekbe. Az erős szív garantálja a jobb vérkeringést, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is csökkenti.
 

A futás fokozza az energiaszintet és az anyagcserét


Aki rendszeresen fut, az jellemzően energikusabb, éberebb, jobb a stressztűrőképessége, jobban ellenáll a hétköznapi kihívásoknak. A jobb vérkeringés, az erősebb szív, a jobb tüdőkapacitás mind segítenek abban, hogy a hétköznapokban energikusabbak lehessünk. Emellett a futóknak jobb az anyagcseréjük is, a testük hatékonyabban dolgozza fel a bevitt tápanyagokat is.


 

A futás csökkenti a koleszterinszintet


A testben kétféle koleszterinhordozó létezik, amelyeket általában „jó” (HDL) és „rossz” (LDL) koleszterinnek neveznek. Kutatások kimutatták, hogy a közepes intenzitású futás hatékonyan növeli a „jó” koleszterint, ez pedig segít csökkenteni a szívroham, a stroke és a szívkoszorúér betegség kockázatát. A nagyobb intenzitású futás pedig a „rossz” koleszterin szintjének csökkentését segíti elő.
 

A futás csökkenti a vércukorszintet


Az izmok munkájának támogatásához sok energiára van szükség futás közben, ehhez a szervezet a vérben lévő cukrot, vagyis glükózt használja fel. Emiatt futás közben csökken a vércukorszint. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres futás növeli az inzulinérzékenységet és segít a cukorbetegség megelőzésében is. Ennek oka, hogy akinek jobb az inzulinérzékenysége, annak hatékonyabban működik a szénhidrát-anyagcseréje, emiatt a szervezete könnyebben az egészséges tartományban tudja tartani a vércukorszintet is.

Ha eddig csak gondolkodtál a futáson, akkor ez az öt egészséges ok segíthet abban, hogy végleg meggyőzd magad, és belevágj ebbe a sportba!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT