/article_titleimages/futopad1 (1).jpg

6 helyzet, amikor jobb, ha futópadon futsz

Vannak helyzetek, amikor jobban jársz, ha futópadon teljesíted a napi edzésadagod, mintha kimennél a szabadba. Nézzük, mikor padozz inkább!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-16

1. Túl meleg vagy hideg van kint


Mielőtt kimész futni, ellenőrizd az időjárást: mennyire van meleg/hideg, milyen az UV sugárzás, mekkora a páratartalom, havasak/jegesek-e az utak. Vannak helyzetek, amikor nem érdemes a kinti futást erőltetni, mert többet árthat, mint amennyit használ. Ha túl meleg van, éget a nap, és te csak délben tudsz futni, esetleg télen ónos eső esik és csupa jég a járda, jobban jársz a futópadon.
 

2. Most térsz vissza sérülés után


A futópad felülete puhább, mint az aszfalt, ennél fogva kevésbé terheli meg az ízületeket. Emellett nem veszélyeztetnek a tereptárgyak, gyalogosok, autók futás közben, hanem teljes mértékben magadra és a mozgásodra tudsz figyelni a futópadon, ami nagyon fontos lehet, ha sérülés után vagy.
A futópad emellett segít egyenletes és kényelmes tempót tartani, így nem kell tartanod attól, hogy esetleg túlterheled magad.
A futópad további előnye még ebben az esetben, hogy ha bármilyen problémát tapasztalsz, azonnal abba tudod hagyni a futást, és nem kell azon gondolkodnod, hogy még vissza is kell menned azon az úton, amit futva tettél meg.
 

3. Segítségre van szükséged az intervall futáshoz


Az intervall edzések nem könnyűek, és nem mindenki tudja maga szabályozni és tartani az intenzív tempót. A futópadon viszont be tudod állítani, hogy a gyors szakaszokon milyen sebességgel szeretnél haladni, a szalag diktálja azt, neked pedig csak tartanod kell.


 

4. Nincsenek emelkedők a közelben


Szeretnél emelkedőre futni, de nincsen egy tisztességes domb sem a közelben? A futópad segíthet, hogy ne csak síkon fuss. Állítsd be a kívánt emelkedőt a futópad dőlésszögének megváltoztatásával, és már kezdheted is az edzést. Ha 3-6 százalék közé állítod a meredekséget, akkor jelentősen megerősítheted a dombfutáshoz szükséges izmaidat. Sőt, a hegyi sprinteket is tudod gyakorolni a szalag sebességének fokozásával.


5. Védeni szeretnéd a bőrödet


Ha érzékeny a bőröd, könnyen leégsz, és túl sokat vagy a napon, egy-egy beltéri futópados edzés segíthet, hogy ne égj tovább, és ne terhelje túl a bőrödet a sok napsütés.
Ezen kívül túlságosan szennyezett levegő esetén is jobb választás a futópad, mint a szabadtéri futás.


6. Ha egy ideje nem futsz, vagy teljesen kezdő vagy


Sokan kezdőként és újrakezdőként nem szívesen mennek ki futni, és biztonságosabbnak találják a futópadot, szívesebben gyalogolnak-kocognak rajta. Ha most ismerkedsz a futással, vagy hosszú kihagyás után térsz vissza, a futópad jó segítséged lehet, hiszen megkönnyíti a mozgást, segít megtalálni és tartani az ideális tempót, ez pedig hozzájárulhat a mielőbbi formába lendüléshez.

Fotó: Picjumbo
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT