/article_titleimages/futopad2.jpg

Használd okosan a futópadot!

Futópadon edzenél, de egyelőre nem tudod, hogyan kezdj hozzá a masinával való ismerkedéssel? Íme néhány jó tipp, hogy ne legyen rossz élmény a futópadozás.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-12


1. Melegíts be


Csábító, hogy rögtön a futópadra pattanás után elkezdj lendületesen futni, de ahogyan a szabadban, a futópadon is javasolt bemelegíteni. Kezdj sétával, majd emeld a szalag tempóját kellemes kocogósra, és hagyd a testednek, hogy 5-10 perc alatt üzemi hőfokra melegedjen.
 

2. Emeld a dőlésszöget


Ha a szabadban futás élményét és „erősségét” szeretnéd szimulálni akkor kicsit emeld meg a futópad dőlésszögét 1-2 %-ra. Persze ha kezdő futó vagy, akkor hagyd teljesen síkon a padon.
 

3. Ne legyen túl meredek a futópad


Ha szeretnél erősödni, akkor nagyon jó a futópados emelkedőn való futás, de fontos, hogy ne állítsd túl meredekre a dőlésszöget, mert akár vádli- vagy Achilles-ín sérüléshez vezethet, ha folyamatosan így futsz.
 

4. Engedd el a kapaszkodót


Bár amikor elindul a pad, biztonságérzetet ad, ha fogod a kapaszkodót, de amikor már megszoktad, hogy mozog alattad a szalag, akkor engedd el a fogantyút és ugyanúgy végezz karmunkát, mint amikor a szabadban futsz.


5. Ne hagyd ki a levezetést


Az edzés végén ne ugorj le azonnal a futópadról, hanem a bemelegítéshez hasonlóan könnyed kocogással vagy sétával vezess le, hogy a pulzusod rendeződhessen. Emellett a lassú levezetés azért is fontos, mert így biztosan nem fogsz szédülni, amikor leszállsz a padról, és nem érzed majd furán magad, amikor az addigi mozgás után hirtelen megállsz.


6. Ne dőlj előre


Futás közben ne dőlj túlzottan előre, a felsőtested legyen függőleges, még akkor is, ha úgy érzed, a szalag „hátrahúzása” miatt csak így tudsz egyensúlyozni. Ilyen esetben inkább lassíts a pad tempóján, hogy biztonságban érezd magad.
 

7. Figyeld a lépésszámod


Minél több lépést teszel meg percenként, annál hatékonyabb lesz a futásod. Az ideális lépésfrekvencia 180. A legtöbb futóóra meg tudja becsülni a lépésszámod, ezt a számot érdemes közelíteni a 180-hoz. Ezt úgy tudod megtenni, ha rövidebb, gyorsabb lépéseket teszel – ezt nagyon jól lehet gyakorolni a futópadon.


8. Hallgass zenét


A futópados futás monotonitásának leküzdésére nagyon jó módszer a zenehallgatás. Válassz motiváló, lendületes zeneszámokat, amelyekre szívesen futsz.
 

9. Hidratálj


A futópadon jobban izzadhatsz, ezáltal több folyadékot veszíthetsz edzés közben, mintha szabadban futnál, mert a légellenállás és a kinti levegő hiánya miatt a testednek aktívabban kell magát hűtenie. Tartsd egy palack vizet vagy izoitalt a futópad tartóján, és igyál belőle rendszeresen.
 

10. Ne nézz le


A legbiztonságosabb mód a futópadon az, ha előre nézel, és nem nézegetsz lefelé. Ha állandóan a lábaidat nézed, esetleg az órádat vagy a pad kijelzőjét nézegeted, romlik a mozgásod, és akár meg is szédülhetsz.

Bár sokan nem tekintik igazi futásnak a futópadon való edzést, de ez is futás, és például remek módszer arra, hogy valaki megismerkedjen ezzel a mozgásformával, illetve nagyon változatos intervall és tempóedzéseket lehet rajta végezni. Nyugodtan fuss futópadon, ha erre van lehetőséged, vagy ehhez van kedved, a lényeg az edzés!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT