/article_titleimages/regen1.jpg

Így segít az intervall edzés a fogyásban

Az intervall edzés az egyik leghatékonyabb edzésmódszer a fizikai teljesítmény fokozására – ezen kívül pedig akkor is hasznodra lehet, ha fogyni szeretnél a futással.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-05

Mit jelent az intervall futás?


Ez egy olyan típusú edzés, amiben a rövid, intenzív munkavégzési szakaszok váltakoznak kevésbé intenzív, regeneráló, pihentető periódusokkal, vagyis a gyorsabb, erősebb szakaszok és a laza szakaszok váltják egymást az adott edzésen belül.

Az egyes intervall szakaszok jellemzőinek megadásával lehet szabályozni az edzés erősségét. Megadható az intervall szakaszok hossza vagy időtartama, illetve az intenzitása (tehát milyen hosszú szakaszt milyen gyorsan kell megfutni), és az intervallum teljes ismétlésszáma (hányszor kell ismételni az adott szakaszt). Az edzés erőssége a paraméterek módosításával változtatható.

Az intenzív intervall edzés erős stressz a szervezet számára, ezzel segít a fejlődésben.
 

Fogyás intervall edzéssel


A magas intenzitású edzéssel hatékonyabban és erősebben stimulálhatók az izmok az edzés során, így ugyanannyi idő alatt erősebb hatású edzés teljesíthető, mint egy mérsékelt iramú futással. Az intervall edzés egyik előnye, hogy magas intenzitásának köszönhetően sokkal nagyobb számú kalóriát használ fel ilyenkor a test. Az izmoknak pedig sokkal több energiára van szükségük az intenzív edzés után a regenerálódási folyamatokhoz, mint egy laza edzés után. Emiatt sokkal nagyobb az „utánégetés” egy intervall edzés után, az anyagcsere az edzés utáni órákban nagyon pörög, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. Ez pedig hatékonyan segít a fogyásban.


Hogyan érdemes intervallozni?


Az intervall edzés nagy intenzitású és erőteljes edzésmódszer, emiatt sokan azt hiszik, hogy csak a haladó futónak szabad végezni. Ám mivel az intervall módszer is személyre és erőnlétre szabható, a kezdő futóknak is érdemes alkalmazniuk, hogy kihasználhassák az előnyöket, és fejlődhessenek.
A kezdők rövidebb szakaszokkal, kisebb intenzitással, alacsonyabb ismétlésszámmal vághatnak bele az intervall edzésekbe, majd ahogy fejlődnek, úgy erősíthetik az intervall edzéseiket is.

Egy példa intervall edzésre
 

 

1. Bemelegítés


Mivel az intervall edzés nagy megterhelést jelent az izmoknak, csak alapos bemelegítés után érdemes belekezdeni. 15-20 percnyi laza, beszélgetős futás után viszont már el lehet kezdeni az intervall szakaszokat.
 

2. Intervallumok


15 másodperc erős sprint, 85-90 %-os erősséggel, tehát nem maximális sebességgel. Ezután 45 másodperc nagyon lassú kocogás, esetleg gyaloglás. Ezeket a szakaszokat kell váltogatni egymással, 10 alkalommal. Ez összesen 10 perc edzésidőt vesz igénybe.
 

3. Levezetés


10 percnyi kényelmes kocogás.

Fontos, hogy az intervall edzéseket nem szabad túlzásba vinni, hiszen igen megterhelőek a szervezet számára. Kezdőknek heti egy alkalommal ajánlott ilyen jellegű edzést végezni.
Haladók növelhetik az intenzív munkavégzés időtartamát, csökkenthetik a pihenőidőt (pl. 20 mp munka – 40 mp pihenő), emelhetik az ismétlésszámot (pl. 15 ismétlés).

Az intervall edzés hatékonyan fejleszti az állóképességet, az erőnlétet, hozzájárul a futótempó javulásához, és a súlyvesztésben is nagyon sokat segít.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT