/article_titleimages/ser2.jpg

Újrakezdés sérülés után: így csináld

Futósérülést szinte mindenki tapasztalt már életében, ami miatt rövidebb-hosszabb időre fel kell függeszteni az edzéseket. A gyógyulás után, amikor újra szabad utat kapsz az edzésekhez, érdemes lassan, fokozatosan újrakezdeni a futást – ehhez jön most néhány hasznos tanács.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-30

1. Kezdd jókor


A sérülés utáni újrakezdést nem érdemes siettetni, még akkor sem, ha már nagyon mennél futni. Az egészséged a legfontosabb, ezért javasolt kivárni a teljes gyógyulást, és nem idő előtt próbálgatni, tudsz-e már futni, mert ezzel akár ronthatsz is a helyzeten. Mindig a hosszú távú cél legyen a szemed előtt, vagyis a fájdalommentes futás, lehetőleg minél tovább. Épp ezért jobb, ha kihagyod azt a 2-3 hetet, míg teljesen helyrejössz, minthogy a korai próbálkozások miatt sokkal többet kelljen futás nélkül lenned.


2. Legyél türelmes és higgy a célodban


Ha a sérülés után újrakezded az edzést, adj magadnak időt, és gondolkodj hosszabb távon. Ne 3 nap alatt akard visszanyerni a sérülés előtti formád, hanem szánj rá több időt, és az alapoktól, fokozatosan építsd újra magad. Kérj segítséget szakemberektől: az edző, a gyógytornász sok hasznos tanácsot tud adni számodra az újrakezdéshez. Legyenek mérföldkövek a tervedben, hogy mit mikorra szeretnél elérni, de ne félj módosítani, ha valami nem a terveknek megfelelően alakul.


 

3. Tanulj a sérülésedből


Fontos, hogy tisztában legyél azzal, miért alakult ki a sérülésed, mi volt az oka, miben hibáztál. Erre mostantól figyelj magadra, hogy ne kövesd el újra a korábbi hibákat. Figyelj a tested jelzéseidre, törődj magaddal, szánj időt az erősítésre, hogy jobban karban tudd tartani az izmaidat, és megelőzhesd a sérüléseket.
 

4. Figyelj a regenerációra


Az edzés elengedhetetlen része a bemelegítés, valamint a futás utáni regenerálódás is. Fontos a nyújtás, a hengerezés, sokat segíthet a rendszeres masszázs, kérhetsz tanácsot gyógytornásztól, kipróbálhatod a manuálterápiát, de az úszás és a szauna is segíthet abban, hogy ki tudd pihenni a futóedzéseket. Szánj elég időt a pihenésre, aludj eleget, étkezz táplálóan és kiegyensúlyozottan. Ezek mind segítenek, hogy jobban teljesíthess a futópályán, és csökkentheted a sérülés kialakulásának esélyét is.

Ha sérüléssel küzdesz, bármilyen nehéz is, próbálj meg pozitív maradni, és önsajnálat helyett előrelátóan gondolkodni, és megtenni a tőled telhetőt a mielőbbi gyógyulás érdekében.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT