/article_titleimages/rad8.jpg

Melyiket, mikor, hogyan? SMR használati kisokos

Már végigvettük, hogy milyen SMR eszközök vannak, most jöjjön egy kis segítség ahhoz, hogy mikor melyik eszközt érdemes használnod.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-04-29

Mivel a kérdés jóval összetettebb annál, minthogy egy mindenki számára használható, általános érvényű leírást lehessen adni, de van néhány alapvető dolog, amivel jó, ha tisztában vagy az SMR eszközök használatát illetően.

„A szándék alapvetően meghatározza, hogy melyik eszközt fogod használni és hogyan: első lépésként mindenképp határozd meg, hogy mit szeretnél elérni az SMR eszköz használatával.” – kezdi Kiss Borbála gyógytornász, a RadRoller eszközök szakértője.



„A hengerek, kivéve a kisebb méretűeket, mivel relatív nagy felületen érintkeznek a testtel, ezért leginkább a nagy izmok és a hozzájuk tartozó ízületek kezelésére alkalmasak, például a széles hátizom, a combok, a vádli megdolgozására. A hogyan pedig adja magát: hengerezés – nem véletlenül ezt a fogalmat használjuk.

Többféle technika létezik, amelyeknek a szervezetre gyakorolt hatása eltérő, ám nagy általánosságban elmondható, hogy mivel a henger nagy felületen érintkezik a testtel, így a kezelni kívánt izmokat viszonylag gyorsan át lehet dolgozni. Ez leginkább a bőr-, a zsír-, és a felületes izomszövet rétegeit érinti, valamint a rétegek között található hártyát (kötőszövetet, tehát kívülről haladva a csontok irányába a felszínt). E rétegek hengerezése serkenti a testfolyadékok keringését, ezáltal előkészíti a szöveteket a nagyobb oxigénellátottságra, így a fizikai igénybevételre. Ehhez viszonylag gyors mozdulatokat érdemes alkalmazni egyenletes nyomással, ez a módszer edzés előtt, bemelegítés közben javasolt.



Ha ugyanezt a réteget lassú mozdulatokkal, légzéssel egybekötve kezeled, akkor a regenerációt tudod serkenteni. Leegyszerűsítve úgy lehet elképzelni, mintha bekapcsolnál a szervezeten egy kapcsolót, ami elindítja a regeneráló folyamatokat. Ezt edzés, testmozgás után javasolt végezni. Ekkor a nyomás erősségét is érdemes variálni úgy, hogy a szív irányába kissé erősebb mozdulatokkal dolgozol.” – mondja a szakértő.



A labdák szintén alkalmasak a “hengerezésre”, de mivel kisebb felületen érintkeznek a testünkkel, jobban használhatók olyan izmok, területek kezelésére, amik egy henger számára hozzáférhetetlenek. A rövidebb, mélyebben elhelyezkedő izmokhoz és a hozzájuk kapcsolódó ízületekhez érdemes a labda formájú eszközöket segítségül hívni és a hengerezés helyett más technikákat (pl. kitartott nyomáskifejtés, nyújtás és csavarás) alkalmazni.

„A labdát egy kicsit máshogy érdemes használni, mint a hengeres eszközöket. A labdával is lehet lassan hengerezni a kívánt területet, ezen kívül a nyomás erősségével, irányával is lehet játszani, valamint a kezelés közben végzett mozdulatok is variálhatók és hozzájárulhatnak a még jobb eredményekhez. A labdákkal jóval precízebb, és pontosabban variálható fascia masszázs végezhető, mint a hengerekkel. Minél kisebb a labda, annál könnyebb a pontos, precíz munka vele. A labda méretét mindig a kezelni kívánt izom méretéhez próbáld megválasztani: ha a hátadat kezelnéd, akkor egy nagyobb labdát válassz (mindig vigyázz a gerincedre és kíméld a csigolyákat), a talpadra pedig mondjuk egy teniszlabdát, vagy annál kisebbet használj. Először gurigasd a labdát az izmon, majd óvatosan nehezedj rá az eszközre.” – ajánlja a gyógytornász.



„A labdák nagyon hatékonyak, ha különböző letapadásokat vagy csomókat kell feloldani. Edzés előtt és után is javasolt a használatuk, valamint mozgástartomány-beszűkülés, illetve akadályozottság esetén is csodákra képesek, ha megfelelő helyen, megfelelő technikákat alkalmazva használod őket.”  

Összefoglalva tehát ideális esetben hengerezel edzés előtt, gyorsabb mozdulatokkal azokon a területeken, amik fokozott igénybevételnek lesznek kitéve. Hengerezel edzés után, lassú mozdulatokkal, légzéssel összekötve, így gyorsítva a regenerációt és csökkentve a DOMS-ot, valamint labdázol edzéstől függetlenül azzal a céllal, hogy feloldd a letapadásokat és növeld az ízületek mozgástartományát, tornával kiegészítve pedig növeld a mobilitásod.



A hengerválasztást mindig az elérni kívánt cél határozza meg, valamint az is fontos tényező, hogy ki mennyire intenzív hatást tud elviselni. A teljesség igénye nélkül: ez adódhat egyrészt abból, hogy a mély fasciák fölött mekkora mennyiségű szövet (izom vagy zsír) van, másrészt abból, hogy milyen állapotban van az ember myofasciális rendszere (azaz az izom és az izompólya), illetve hogy mennyi ún. trigger pontja van.

Ha nehezen viseled a fájdalmat, vagy már az kellemetlen, ha hozzáérnek a combodhoz, mert olyan fájdalmaid vannak, akkor kezdetben mindenképpen egy puhább, nagyobb felületű, sima borítású eszközt érdemes használnod, amelyek kíméletesen masszírozzák az érintett izmot. Ha nagyobb izmaid vannak, vagy vastagabb zsírréteg borítja a tested, akkor célszerűbb egy intenzívebb hatást kiváltó eszközt kipróbálnod. Ha lehetőséged van rá, akkor szerezz be többféle SMR eszközt, hogy azokat kombinálva tudd magad a lehető legjobban kezelni.

Ha kipróbálnád a RAD eszközeit, akkor a webshopjukban megrendelheted őket
Ha pedig tippeket szeretnél az eszközhasználathoz, akkor töltsd le a RAD appot, és kövesd a gyakorlatokat!


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT