/article_titleimages/utal1.jpg

Vashiány és vérszegénység az állóképességi sportolóknál

A vas mindenki számára kritikus komponens, de különösen fontos a sportolók számára, érdemes tisztában lenni a fontosságával.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2024-02-28

A vashiány és a vashiányos vérszegénység sok állóképességi sportolót érint: a szervezetben található vas alacsony szintje gyakran összefügg a kimerültség érzésével és a rossz minőségű regenerációval.
A vas mindenki számára kritikus fontosságú elem, de talán még fontosabb a sportolók számára, mivel fontos szerepet játszik az oxigén izmokhoz való elszállításában.
 

Mi a vashiány és a vérszegénység?


A vas a hemoglobin nélkülözhetetlen összetevője, a fehérje, amely oxigént és szén-dioxidot egyaránt szállít a vérben. Kulcsszerepet játszik az izomsejtek oxigénszállításában is. A test az ATP-t, a szervezet elsődleges energiaforrását is vas segítségével állítja elő.
Nélkülözhetetlen ásványi anyag, és mivel szervezetünk nem természetes úton állítja elő, ezért étrendből vagy étrend-kiegészítőkből kell bevinnünk, hogy biztosítsuk a szervezet számára szükséges mennyiséget. A vas elengedhetetlen az állóképességi sportolók számára.

A vashiány talán a leggyakoribb hiányállapot a sportolók és a nem sportolók körében is. A vérszegénység nagyon leegyszerűsítve a vas hiánya a vérben, valamint azt is jelenti, hogy a hemoglobin szintje alacsony. Mivel a hemoglobin oxigént szállít a vérben, logikus, hogy ez rossz azoknak a sportolóknak, akik fokozott mennyiségű oxigént használnak edzés közben.

A ferritin a vashiány másik kulcsszereplője. A ferritin egy transzportfehérje, amely a vashoz kötődik, és szükség esetén leadja azt a szervezetben. Megakadályozza, hogy a vas szabad gyökként kerüljön a szervezetbe. A ferritin kulcsszerepet játszik a vérszegénység és a vashiány megértésében.
 

Vashiány az állóképességi sportolóknál


Ha valaki vashiányos, sokszor az első gondolat ezzel kapcsolatban, hogy biztosan vérszegény. Ám egy sportoló lehet úgy is vashiányos, hogy közben nincs vérszegénysége. A vérszegénység egy különálló, súlyosabb betegség, mint az egyszerű vashiány.
Ha valakinek alacsony a hemoglobin-szintje, és ennek a vashiány az oka, akkor az valóban vashiányos vérszegénységet jelent. Ez pedig az edzésben nyújtott teljesítmény és az edzésképesség, valamint a VO2max súlyos csökkenését eredményezheti.
Ha azonban a ferritin szint az alacsony, ám a hemoglobin értéke normális, akkor csak vashiányos állapot áll fent. Ez a különbség kulcsfontosságú, mivel a vérszegénység súlyosabb.

A kulcselem tehát a ferritin, de erről érdemes tudni, hogy ennek szintje megemelkedhet stressz esetén, valamint betegségek, fertőzések és sérülések is hatással lehetnek rá.
A vasszint ellenőrzésének legjobb és legbiztonságosabb módja a vérvizsgálat, mely során ellenőrzik a vas, a hemoglobin és a ferritin szintjét is.  A lelet eredményének értelmében lehet további kezelést folytatni annak függvényében, hogy fennáll-e vashiány vagy vérszegénység.

A vashiányt vaspótlással lehet kezelni, ha indokolt, ha az egyén nem szenved vashiányban és a normál tartományon belül vannak az értékei, akkor nincs szükség extra vasbevitelre, nem lesz pozitív hatással a szervezetre a szükségesen felüli bevitel. Érdemes tudni, hogy szélsőséges esetekben a túl sok vas hemokromatózishoz vezethet, ami akár halálos is lehet.

Állóképességi sportolók számára ajánlott a rendszeres laborvizsgálat, különösen fokozott edzési terhelés esetén. Ha a sportoló több mint hét napig csökkent energiaszintre panaszkodik, romlott a regenerációja, fáradt, erőtlen, akkor érdemes beütemezni egy vizsgálatot és ellenőrizni a vasszintet.


 

Hogyan kerüljük el a vérszegénységet és a vashiányt?


A vasat elsősorban kiegyensúlyozott étrendből érdemes bevinni, kiegészítőket csak akkor használni, ha ez nem elégséges.
Az élelmiszerekben kétféle vasforrás található. A hem és nem hem jelzők arra a vasformátumra utalnak, amelyet a szervezet képes felvenni ezekből a forrásokból.

A hem élelmiszerek közé tartozik a hús, a hal és a baromfi. Az ezekben az élelmiszerekben található vas akár 25%-a felszívódik a szervezetben.
A nem-hem vas megtalálható zöldségekben és táplálékkiegészítőkben, ez csak 3-15%-ban szívódik fel. Ha étrendi korlátozások miatt a nem-hem élelmiszerek a hangsúlyosak a sportoló táplálkozásában, akkor is érdemes ezekre a forrásokra koncentrálva bevinni a vasat, emellett pedig javasolt növelni a C-vitamin bevitelt is. A C-vitamin segít a szervezetben megtartani a vasat, valamint fokozza a nem-hem forrásokból történő felszívódást is.

A táplálkozás időszakos módosítása fontos lépés lehet a vasbevitel kezelésében. Ha az edzésterhelés növekszik, a kalória- és tápanyagbevitel is nő, edzéscsökkentés esetén pedig érdemes csökkenteni a kalóriabevitelt is, hogy az egyensúlyt fenntarthassuk.
Jó tudni, hogy a kávé, tea és alkohol negatív hatással van a vas felszívódására, és ez különösen igaz akkor, ha fokozott az edzésterhelés és a stressz.

A vashiány és a vashiányos vérszegénység minden szinten komoly problémát jelenthet az állóképességi sportolók számára. Mindkét állapothoz kapcsolódó tünetek lehetnek olyanok, amelyek hosszú ideig fennállnak és nehezítik a sportolók dolgát, ha nem ismerik fel és nem kezelik őket.
Egy képzett egészségügyi szakember által végzett, hemoglobint és ferrintint is ellenőrző vérvizsgálat az egyetlen biztonságos módja annak, hogy a vasszintről képet kapjunk.
A vas mindenki egészségének kulcsfontosságú összetevője, de még jelentősebb szerepet játszik egy állóképességi sportoló életében és teljesítményében, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy egészséges szinten legyen.

A cikk alapját egy Training Peaks blogbejegyzés adta.
Fotó: Freepik

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT