/article_titleimages/nyujt1.jpg

Ne hagyd ki a nyújtást futás után!

Minden futó tudja, hogy kellene nyújtani edzés után, de a legtöbben mégis elhanyagolják az edzés utáni stretchinget. Szánj rá minden futás után legalább 10 percet, mert csak előnyöd származhat belőle!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-05-06

A sport okozta terhelés hatására a testben található izomrostok megfeszülnek, és ún. mikrosérülések keletkeznek rajtuk. Edzés után ezek az izomrostok „szeretnének” visszarendeződni, a mikrosérülések pedig gyógyulni, ez viszont egy lassabb dolog. A futás utáni rendszeres nyújtással viszont segítheted ezt a folyamatot. Tudd meg, miért fontos a nyújtás!
 

Építi és meghosszabbítja az izmaidat


Ha nem szeretnél satnya, becsomósodott, megrövidült izmokat, helyettük inkább szálkás, formás izmokra vágysz, érdemes nyújtanod. Ezzel javítod az izomtónust, növeled az izmaid rugalmasságát és mozgástartományát, elkerülöd a merev és görcsös izmokat, sőt, az izomláz kockázatát is csökkented.
 

Csökkenti a sérülések kockázatát


A nyújtás remek megelőzés a szervezet számára, biztosítja a rugalmas, mozgékony izmokat és ízületeket, amelyek a rendszeres stretchingnek köszönhetően nagyobb mozgástartományban tudnak mozogni, kevésbé érzékenyek, így sport közben kevésbé lesznek sérülékenyek.
 

Segíti a regenerálódást


Egy hosszú, kemény edzés után szánj időt a nyújtásra, hogy segítsd a tested regenerálódását. A mozgás és az izmok használata méreganyagokat, anyagcseretermékeket, például tejsavat termelnek a szervezetedben. Ha nyújtasz, az izmokból ezek a méreganyagok kikerülnek a véráramba, ahol lebomlanak, majd kiürülnek a szervezetből. Így nem savasodnak be az izmaid, és másnap nem érzel fájdalmat, izomlázat. A nyújtás javítja az izmok vérellátását, ezzel felgyorsítja az egész testben a vérkeringést és a tápanyagszállítást is fokozza.


 

Csökkenti a stresszt


Maga a mozgás is hozzájárul a feszültségcsökkentéshez, és ha még utána nyújtasz is, még jobban segíted a szervezetedet, hogy megszabadulhasson a stressztől. A nyújtás az izmok feszültségével és a feladatra való koncentrálással együtt oldja a te feszültségedet is méghozzá azzal, hogy csökkenti a testedben a stresszhormon szintjét.
 

Nem kell, hogy fájjon


Ha eddig azért nem nyújtottál, mert attól féltél, hogy fájni fog, tudd, hogy a stretching nem szükségszerűen fáj, és nem is szabad úgy csinálni, hogy fájjon! Ha óvatosan, fokozatosan, a tested jelzéseire figyelve végzed a nyújtást, és nem feszegeted a testrészeidet, hanem a számodra természetes mozgástartományban nyújtasz, akkor nem fogsz fájdalmat érezni.

Fotó: Pexels 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT