/article_titleimages/serules1.jpg

Nem tudsz futni? Használd okosan az energiáid!

Előfordul, hogy fájdalom, sérülés, vagy bármi egyéb ok miatt nem tudsz futni. Ilyenkor várható, hogy nyűgösebb leszel, esetleg magadba fordulsz, de ahelyett, hogy begubóznál és csokival tömnéd magad, próbáld meg hasznosan tölteni azt az időt, ami felszabadul.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-06-18

A futásra fordított időt és energiát sok más dologra fordíthatod, amikor valami miatt nem tudsz edzeni. Az önsajnálat ilyenkor természetes, de pár nap nyűglődés után érdemes előre tekintened, és nem befordulni. Ahelyett, hogy bánatodban megennél minden kezed ügyébe eső dolgot, vagy „terrorizálnád” a szeretteidet a futáshiány miatt, érdemes a saját fejlődésedre koncentrálni, és tenni azért, hogy amikor újra futhatsz, akkor mielőbb vissza tudj térni a megszokott kerékvágásba, és ne veszíts túl sokat a korábbi erőnlétedből. És ilyenkor tudsz olyan dolgokkal is foglalkozni, amikre egyébként nincs időd és energiát.
 

Gyógytornázz


A gyógytorna nemcsak sérülés utáni rehabilitációban lehet a segítségedre, hanem akkor is jót tesz veled, ha épp minden rendben van. Akár sérülés, akár bármi más miatt nem futhatsz, érdemes felkeresned egy gyógytornász-manuálterapeuta szakembert, aki felméri a tested, az állapotod, és kezelést, illetve személyre szabott gyakorlatokat ajánl számodra. Ezekkel fejlesztheted az izmaidat, javíthatod a tartásodat, „dolgozhatsz” olyan területeken, amelyek a futómozgásodat segítik majd.
 

Erősíts


Az erősítő edzésre a futás mellett is szükséged lenne, de ha eddig hanyagoltad, akkor itt az ideje, hogy elkezdd – természetesen csak olyan gyakorlatokkal, amelyeket a „futóképtelenséged” lehetővé tesz. Érdemes rámenni a felsőtest és a törzs izmainak erősítésére, de ha tudod, a lábak izmait is javasolt dolgoztatni. Kérd szakértő edző segítségét az erősítésben, aki futóknak ajánlott gyakorlatokkal tud hozzájárulni a fejlődésedhez.


Próbálj ki más kardioedzést


Hogy az állóképességed és a keringési rendszered működését fenn tudd tartani, jó, ha a futásmentes időszakban kipróbálsz valamilyen más kardioedzést. Az úszás, kerékpározás, spinning jó választás.


Rakd rendbe a táplálkozásodat


A helyes táplálkozás segíti a sportteljesítményt. Ha eddig nem igazán foglalkoztál vele, most érdemes ezt is rendbeszedni, megismerkedni a futók táplálkozásának alapjaival, esetleg dietetikus segítségét kérni benne. Ez egyrészt abban is segít, hogy a kihagyás alatt ne szedj fel súlytöbbletet, másrészt pedig a visszatérés után fokozhatja majd a teljesítményed is.
 

Fejleszd magad elméletben


Úgy is tehetsz azért, hogy jobb futó legyél, ha olvasol a sportról. Nagyon jó cikkek, tanulmányok segíthetnek tippekkel abban, hogy hogyan fejleszd magad, hogyan kerüld el a sérüléseket, és így tovább. És nagyon sok jó futással kapcsolatos könyv van, amik motiválóan hathatnak rád.
 

Nyújts és hengerezz


A rehabilitáció két fontos pillére a nyújtás és a hengerezés – kivéve, ha valami miatt ezek tiltottak számodra, például a sérülésed jellege miatt. De ha teheted, akkor most iktasd be ezeket a napirendedbe, ha csak 5-10 perc erejéig is.
 

Tölts időt a szeretteiddel, barátaiddal


Ha eddig a másnapi edzésre hivatkozva lemondtad a baráti találkozókat, akkor most itt a lehetőség, hogy ne tedd: szórakozz, érezd jól magad, kapcsolódj ki, ápold a baráti kapcsolataidat. Ugyanígy a családoddal is szervezz olyan programokat, amikre eddig nem volt időtök például a hétvégi hosszú edzés és verseny miatt.
 

Gondolkodj hosszú távon


Ne azon gyötrődj, miért nem tudsz futni, inkább tervezz előre, tűzz ki hosszú távú célt, amit szeretnél elérni, és tervezd meg az oda vezető utat is – beiktatva az új szokásaidat is (pl. keresztedzés, nyújtás, sporttáplálkozás). Ha nem a múlton és a miérteken rágódsz, könnyebb lesz a felépülés és a fejlődés is.

Ha valami miatt nem tudsz futni, ne hagyd el magad, inkább próbálj meg fejlődni, kihozni az aktuális helyzetből a lehető legjobban, és tanulj az elkövetett hibáidból, hogy jobban tudj építkezni és fejlődni.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT