/article_titleimages/motival1.jpg

Elveszett a motivációd? Szerezd vissza!

Mindenkivel előfordul, hogy elveszti a motivációját, nem tudja, hogyan tovább, mi legyen a következő futós célja, nincs kedve kimenni, nem esik jól a futás. Mit tehetsz ilyenkor?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-06-06

Ne aggódj, a motivációvesztés normális, és még a legrutinosabbakkal is megesik, hogy azt érzik, nem megy tovább, nincs értelme futni. Általában ez az érzés csak átmeneti, ki lehet belőle jönni, és ha szeretnél mielőbb túllendülni ezen a kellemetlen letargián, abban ez a néhány tipp segíthet.
 

Fuss társakkal


Bár a futás egyéni sport, mégsem kell magányosnak lennie. Beszélj meg futós találkozót egy baráttal, hívd el a feleséged/férjed egy közös kocogásra, vagy vigyél magaddal egy biciklis kísérőt, hogy ne legyél egyedül futás közben, és legyen kivel beszélgetni, húzni egymást. Menj el közösségi futóprogramokra, vagy lépj be egy futóklubba – ez is jó megoldás.
 

Kövesd a futásaidat


Ugye te is trackeled a futásaid, vagy vezetsz edzésnaplót? Ha nem érzed magadban az erőt, és nehezen mennek az edzések, akkor is rögzítsd őket, és jegyezd fel mellé az érzéseidet. Ez segíthet majd abban, hogy később, hasonló helyzetben könnyebben át tudd vészelni a nehéz időszakokat például azzal, hogy leírva látod, mi volt a gond, és hogyan tudtad azt megoldani, mi az, ami segített.
 

Találd meg a saját mantrád


Keresd meg azt a rövid mondatot, motiváló szöveget, ami segít neked abban, hogy fókuszálni tudj. Mindenkinek kell egy saját mantra, ami rövid, tömör, jelentőségteljes, és továbblendít, amikor valamilyen nehézséggel szembesülsz.


Jutalmazd meg magad


Valamilyen új felszerelés, egy ajándék saját magadnak segíthet abban, hogy picit motiváltabb lehess. Vegyél valamilyen szép új futócuccot, amiben jókedvvel mész ki edzeni, vagy edzés után menj el egy jó masszázsra, szaunázni, vagy fürdőbe. De bármi jó lehet, ami téged boldogabbá tesz.
 

Rövidíts nyugodtan


Ha nincs időd vagy kedved egy hosszabb edzéshez, akkor ugorj ki 2-3 kilométerre, vagy csinálj egy 20 perces erősítő edzés. Ez is sokkal több a semminél, ennek is van értelme és hatása, és segít elkerülni a lelkiismeret furdalást az edzéskihagyás miatt.
 

Emlékeztesd magad a jótékony hatásokra


Bár a maratonra vagy félmaratonra való felkészülés során a fő cél a teljesítés, vagy az időeredmény megjavítása, mégis érdemes magad emlékeztetni arra, hogy a futásnak mennyi jó hatása van a szervezetedre. Jusson eszedbe, hogy amikor futsz, jót teszel magaddal!


Tarts pihenőnap(oka)t


Ha a családoddal lennél, ha fáradt vagy, ha más dolgokkal kell foglalkoznod, és úgy érzed, az edzés is egy plusz stresszt és megoldandó feladatot jelent számodra, ami csak gyötör, akkor tarts nyugodtan pihenőt. Ez sokszor többet ér, mint maga az edzés, a tested és a lelked is fel tud töltődni, ha nem hajtod magad mindig maximumon.
 

Legyél büszke az elért eredményeidre


Ha elérted valamelyik kitűzött célodat a futásban, akkor legyél rá büszke, ne titkold mások előtt. Egy számodra fontos verseny teljesítése, amely során legyőzted önmagad, igenis fontos és értékelendő! És előfordulhat, hogy te leszel az, aki motiválsz és célt mutatsz másoknak!
 

Élvezd, szeresd


A futás jó dolog, azért csinálod, hogy jobban érezd magad tőle, nem azért, hogy túl nagy fájdalmat és stresszt okozzon. Érezd jól magad közben, szeresd, amit csinálsz, így érdemes.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT