/article_titleimages/piheno1.jpg

Vedd észre, ha pihenőnapért könyörög a tested!

Nagyon szuper, hogy lelkesen futsz, nyomod az edzéseket, nyújtasz, erősítesz, és teljesítményeddel másokat is motiválsz. Ám van, amikor a tested kissé besokall, és megálljt parancsol. Vedd észre a jeleket, mikor kell pihenni!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-02-26

Ha érzed a fejlődést, jönnek az eredmények, akkor könnyen rápörögsz az edzésre és nehéz lassítani. Különben is, miért kéne megállni, mikor edzeni menő, az ismerősök is nyomják ezerrel, mindenki posztolja a hosszú futásáról a fotókat. Mindenki mást bír, és előfordul, hogy egyszer csak a testnek elege lesz a terhelésből, és jelzi, hogy pihenőt kér. Ilyenkor legyél okos, vedd észre a jeleket, hogy ne legyen betegség, sérülés, vagy túlterhelés a sok edzés eredménye. Ne feledd, hogy az izmok pihenés közben fejlődnek, és a teljesítményed javulásához is szükség van pihenésre.

Na de mikor is kellene mindenképp pihenőnapot tartanod?
 

Ha fáradtnak érzed magad akkor is, ha egyébként 6-9 órát alszol éjjel


Bár az alvás mennyisége megfelelő, de mégis kimerült és fáradt vagy, akkor lehet, hogy jót fog tenni egy mozgásmentes nap – vagy akár kettő is. Adj az izmaidnak egy kis szünetet, a fizikai teljesítménycsökkentés segíthet a regenerálódásban.


Ha edzel, és ezután az izmaid még 2-3 napig folyamatosan fájnak


Ha egy adott izomcsoportban folyamatosan fájdalmat érzel, akkor valószínűleg nem tudtak megfelelően regenerálódni a terhelésből. A folyamatos kemény, intenzív, tempós edzések nehezítik az izmok állapotának javulását. Ha ilyet tapasztalsz, akkor vagy iktass be egy pihenőnapot, vagy ha mindenképp futni akarsz, akkor csak nagyon rövid távot, és nagyon lazán, kocogós tempóban fuss.
 

Iszol ugyan, de folyamatosan szomjas vagy


Ha sokat iszol, mégis azt érzed, hogy szomjas vagy, akkor előfordulhat, hogy a szervezeted az edzések miatt katabolikus állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a test minden bevitt tápanyagot lebont és felhasznál, hogy a sejtek fenntartásához és növekedéséhez szükséges energiát biztosítani tudja. Emiatt kerülhetsz dehidratált állapotba, amit a szomjúság jelez. Hogy ez a helyzet megoldódjon, érdemes az edzést szüneteltetni, hogy a tested újra tudja magát tölteni az egészséges szintre.


5 vagy 6 futóedzést is lenyomsz egy héten


Nem kérdés, hogy érdemes lenne egy plusz pihenőnapot beiktatnod!


Lassúnak és gyengének érezted magad az utolsó 2 edzésen


Nem lehetsz minden nap csúcsformában. De ha azt észleled, hogy a megszokott edzések gyengébben, nehezebben mennek, akkor itt az ideje egy kis pihenőnek. Ha már a bemelegítésnél érzed, hogy ez a futás nagyon nehéz lesz, és nem tudsz ráhangolódni, akkor valószínűleg túl fáradt vagy az edzéshez.
 

Ideges vagy


Minden apróság irritál, szorongsz, nyűgös vagy, nincs kedved semmihez? A túl sok edzés hatása is lehet ez a hangulat, így jelzi a szervezeted, hogy nincs energiája. Jobban jársz, ha időt adsz magadnak a pihenésre.
 

Milyen egy pihenőnap?


A pihenés fontos része a megfelelő mennyiségű alvás. De ezen kívül nem muszáj mozdulatlanul feküdnöd, van, hogy ettől még rosszabb lesz. Keresd meg a pihenésnek azt a módját, ami feltölt, energikusabbá tesz. Egy séta a friss levegőn, egy fél óra a szaunában/gőzben, egy feltöltő masszázs, vagy egy kis úszás is segíthet abban, hogy ki tudd pihenni a futóedzések okozta fáradalmakat.
A lényeg, hogy figyelj a tested jelzéseire, ismerd fel őket, és reagálj is rájuk!

Fotó: Unsplash

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT