/article_titleimages/faradjel1.jpg

6 intő jel, hogy mindjárt belefutsz egy sérülésbe

Sérültnek lenni, fájdalommal élni egy futó sem szeret: ha teheted, előzd meg a sérülés kialakulását, vedd észre időben az intő jeleket!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-05-01

Szinte minden futó megsérül „futókarrierje” során legalább egyszer, és vannak olyanok, akik egyik sérülésből a másikba esnek. A futósérülések nagy része a túlterhelésből fakad, illetve előfordulnak akut sérülések is egy hirtelen mozdulat vagy futóbaleset következtében. Az akut sérüléseknek nincs előre jelük, tünetük, ám a túlterhelésből fakadó sérülések esetén sok olyan tényező merülhet fel, ami arra utal, hogy hamarosan valamilyen gond lesz, és a futó meg fog sérülni. Érdemes ezeket időben felismerni, hogy a probléma megelőzhető legyen!
 

Sorozatban csak rossz futásaid vannak


Nem mehet minden egyes edzés tökéletesen, nem lehet minden futás jóleső, teljesen normális, ha van egy rossz napod, amikor nem esik jól a futás, és még a teljesítményed is rossz. De ha sorozatosan, egymás után napokon keresztül csak rossz futásod van, nem esik jól, nem megy, fájdalmaid vannak, akkor érdemes elgondolkodni azon, miért lehet. Előfordulhat, hogy szimplán csak fáradt vagy a fizikai terheléstől, nem aludtad rendesen ki magad, stresszes az életed. Az izomfájdalom, folyamatos izomláz, húzódások is utalhatnak arra, hogy fáradt vagy, és nem tudsz megfelelően regenerálódni. Ilyen esetben nemcsak a túlterheléses, hanem az akut sérülések esélye is megnő, ezért jobban jársz, ha adsz magadnak pár nap pihenőt, amikor csak a regenerálódással foglalkozol.


 

Nem alszol rendesen


A regenerálódás legfontosabb pillére az egészséges alvás, akár futó vagy, akár nem. Ha nem alszol eleget, a szervezeted nem tud megújulni, feltöltődni, fáradt, nyűgös leszel, gyengül az immunrendszered is, a fáradt test pedig sokkal inkább hajlamos a sérülésekre, mint a pihent. Ha nem tudsz aludni, például a stressz miatt, akkor gondolkodj el azon, hogyan tudnál nyugodtabban nyugovóra térni, mi lehet a megoldás a feszültségre, milyen stresszoldó technikával tudnál ellazulni annak érdekében, hogy kialudhasd magad.
 

Egyre lassul a futótempód


A regeneráló futásokon, átmozgató edzéseken ne törődj azzal, hogy milyen tempóban futsz, ilyenkor könnyen, jólesően kell mozogni, és lehetsz nyugodtan lassabb a megszokottnál. Ám ha a normál futásokon és az intenzív edzéseken azt tapasztalod, hogy minden erőfeszítésed ellenére sem tudsz gyorsan futni, egyre csak lassulsz, az intő jel lehet számodra. Lehet, hogy egy sérüléshez közelítesz, túledzetted, túlterhelted magad. Természetesen nem lehet mindig és folyamatosan gyorsulni és erősödni, a fejlődés hullámzó, de az egyre lassuló futótempó és a fejlődés megrekedése fontos jele lehet annak, hogy valami nem stimmel.
 

Folyamatosan szorongsz az edzéseid miatt


Normális, hogy kissé aggódsz a kulcsfontosságú edzések miatt, főleg az erősebb, intenzívebb, komfortzónán kívüli edzések esetén. Ám ha túlzásba viszed az aggódást, és csak azon agyalsz, hogy hogy fog sikerülni az adott futás, plusz stresszt raksz magadra, ami nincs jó hatással a szervezeted működésére, és így a teljesítményedre sem. A stressz egy bizonyos mértékig ösztönző és motiváló lehet, ám a túlzott feszültség gyengíti az immunrendszert és a koncentrációt is, és negatív hatással van rád. Próbáld meg nem túlaggódni a futásokat, hiszen ez egy hobbi, amit kedvtelésből csinálsz, nem az életed és a megélhetésed múlik rajta. Ha úgy érzed, feszültté tesz a futás, akkor érdemes újragondolni az edzéseidet és a céljaidat, és változtani rajtuk.


 

Munka után minden átmenet nélkül rögtön futsz


Ülő munka után autóba ülsz, aztán azonnal intenzív edzésbe kezdesz – ez az egyik legveszélyesebb dolog, amit csak tehetsz. Az ülés és a futás is eléggé megterhelő a testnek, csak éppen pont ellentétesen, kell a kettő között valami átmenet, hogy elkerülhesd a sérülést és a fájdalmat. Emiatt érdemes a futás előtt alaposan bemelegíteni, hogy a test az ülés után rá tudjon hangolódni a futásra. Ezen kívül fontosak lennének az erősítő edzések és a nyújtás is, amelyek mind a test teherbírását fokozzák.
 

Össze-vissza pakolgatod az edzéseidet


Nem tartod be az edzéstervedben a futások sorrendjét, kihagyod az erősebb edzéseket hét közben, majd bezsúfolod őket a hétvégére, és sorozatban, egymás után nyomod le a nehezebb futásokat. Ez sérülésveszélyes, mert nem marad időd a megfelelő regenerálódásra, túlterheled magad, elfáradsz, megsérülhetsz. Jobban jársz, ha megpróbálod követi a felépített edzéstervet, betartod a pihenőnapokat, nem zsúfolod egymás utáni napokra az edzéseket. Ha magadnak állítod össze az edzéseidet, akkor is tartsd be ezeket az alapszabályokat a saját érdekedben!

Sérültnek lenni nem jó, úgyhogy igyekezz elkerülni ezt az állapotot. Próbálj meg odafigyelni a regenerálódásra, a pihenésre, az edzési alapelvek betartására, valamint a bemelegítésre és a nyújtásra is, hogy ne robbanj le!

Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT