/article_titleimages/alapoz1.jpg

Fuss akkor is, ha hideg és szürkeség van!

A téli hideg, a rövid nappalok, a napsütéses órák hiánya igencsak meg tudja gyötörni még a legelszántabb, legmotiváltabb futókat is. Lehet, hogy már te is unod a hideget és a szürkeséget – mégis érdemes megcsinálnod az edzéseidet, mert meglesz az eredménye!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-09

A téli futás egyik legnehezebb része az, hogy újra és újra kilépj az ajtón. Akár reggel, akár délután futsz, ugyanúgy meg kell küzdened nemcsak az időjárással, hanem magaddal is. Menni vagy nem menni? Nem lenne jobb ma pihenni egyet és a meleg szobában forró teát kortyolgatni? Igazából elég könnyű lenne elgyengülni, és passzolni a téli futásokat – de pont ez az időszak a legjobb arra, hogy megalapozd a tavaszi-nyári formád, és arra is szuper, hogy mentálisan erősebbé válj.

Biztosan te is tudod, hogy a téli időszak nem az egyéni csúcsok döntögetéséről szól, inkább a kilométergyűjtésről és az alapozásról, a stabil edzettségi állapot megszerzéséről, amire aztán építeni lehet. Hogy ezt az időszakot könnyebben átvészelhesd, sőt, még élvezd is, íme, néhány hasznos tanács.
 

1. Heti 3 futás


Ha nagyon nem érzed magadban az erőt, hogy fuss, akkor csak annyit fogadj meg, hogy hetente 3 alkalommal ki fogsz menni. Ez ad egy rendszert, nem túl sok, de nem is kevés alkalom, szinten tudod magad tartani, nem fejlődsz vissza. Kombináld keresztedzésekkel, hogy hatékony lehess.
 

2. Tervezd meg a versenyeidet


Biztosan van valamilyen távlati célod a futásban – félmaraton, maraton, ultra? Bár úgy érzed, hogy a célverseny még távoli, de azért hidd el, hamar eljön majd. Addig viszont szétnézhetsz rövidebb, változatosabb versenyek között, amiket edzésnek használhatsz. Miért ne nevezhetnél be egy 5 kilométeres futásra, vagy egy rövidebb terepversenyre? Ezek a kisebb, belátható időn belüli célok segíthetnek a motivációd fenntartásában.


3. Keress futótársat


Ha egyedül nem megy, keress magadnak futótársat, futócsoportot, vagy ha teheted, fuss kutyával. A társaság sokat segít abban, hogy motiváltabb lehess – egymást tudjátok segíteni és ösztönözni. És a közös, előre megbeszélt edzést senki nem mondja le jó szívvel, ugye?
 

4. Ne feledkezz meg a céljaidról


Legyen az egy kitűzött, teljesítendő verseny, az egészséged javulása, a fogyás, vagy a stressz levezetése, fontos, hogy ne feledkezz el róla, miért is kezdtél el futni. Ha tudod, miért kezdted el, és miért csinálod, nem is fogod abbahagyni.


5. Kötelezd el magad


Minden alkalommal, amikor döntést hozol arról, hogy futni mész-e, vagy esetleg pihensz, erősödik egy viselkedés és egy mentális érzet. Minél többször döntesz a futás mellett, annál inkább elkötelezed magad egy viselkedés mellett, ami számodra jó. Ha sorozatosan úgy döntesz, hogy kihagyod az edzést, akkor ez az érzés és viselkedés erősödik meg benned. Válassz tudatosan, és erősítsd meg magadban azt az oldalt, ami számodra kívánatosabb. Ugye a futás lesz az?


6. Legyen terved rossz idő esetére is


Kint ömlik a jégeső, és normális ember ki sem dugja az orrát? Ilyen esetekre legyen egy vészforgatókönyved: ha nem tudsz futni menni, akkor nyomj le egy erősítő edzést otthon, esetleg jógázz, menj spinningre, vagy teljesítsd az edzőtermi futópadon a kilométereidet.
 

7. Készülj elő már este


Készítsd ki a másnapi futócuccaidat, hogy gyorsan magadra tudd őket kapni, programozd be előre a kávéfőzőt, készítsd el a zabkásádat. Ha minden készen vár, akkor gyorsabban elkészülsz, és már indulhatsz is futni, mert nincs, ami elvenné az időd és a figyelmed.
 

8. Fuss reggel


Tanulmányok szerint akik reggel futnak, elégedettebbnek és sikeresebbnek érzik magukat, mint akik este róják a kilométereket. Vélhetően ez azért van így, mert reggel még nem cipeljük magunkkal a napi munka során felgyülemlett stresszt és fáradtságot. Ha munka előtt lezavarod a futást, egyrészt energikusabban, boldogabban vághatsz neki a napnak, másrészt kisebb az esélye, hogy valamilyen váratlan esemény, program miatt lefújod az edzést. És valljuk be, télen igen gyakran előfordulhat, hogy ha már egyszer hazaértél munka után a meleg lakásba, akkor nincs kedved újra kimozdulni egy edzés kedvéért.
 

9. Jutalmazd magad


Egy kis ajándék és dicséret önmagadnak sosem árt! Legyen a tarsolyodban pár apró, és néhány nagyobb jutalom saját magadnak, amiket akkor kaphatsz meg, ha sikeresen teljesíted a futóedzéseidet. Jó ötlet néha megjutalmazni magad egy frissítő masszázzsal, futás után jólesik egy fincsi fehérjeszelet, de a tavaszra gondolva akár új futócuccal is meglepheted magad.
 

10. Viseld a megfelelő ruházatot


Ha télen futsz, öltözz fel rendesen. Megérdemled a meleg, jó minőségű, kényelmes futóruhákat: ha eddig nem voltak igazi téli cuccaid, akkor itt az ideje beruházni egy meleg futónadrágba, egy spéci aláöltözőbe, és egy megfelelő pulóverbe – a sapka, kesztyű, sál kombó se maradjon ki! Meglásd, a megfelelő cuccokat viselve sokkal könnyebben átvészelheted a téli időszakot, és a futás is jobban megy majd bennük!


Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT