/article_titleimages/rpe2.jpg

Hány hétig kell készülni egy maratonra?

A maraton a legtöbb futónak a legfontosabb teljesítendő cél, az az álomverseny, amit mindenképpen meg akarnak csinálni, az a táv, aminek a megtétele talán mindennél többet jelent. De mennyit érdemes és javasolt készülni a klasszikus távra?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-24

A 42,195 kilométer lefutása fárasztó, nehéz dolog, egy olyan távolság, ami közben szinte bármi megtörténhet az emberrel. Épp ezért érdemes megadni a távnak, és saját magadnak is a tiszteletet, és rendesen, alaposan felkészülni rá – hiszen azt szeretnéd, hogy a maraton teljesítése fantasztikus élmény legyen, amire jó visszagondolni.

Maratont futni szinte bárki tud – és aki fut, életében egyszer legalább szeretné teljesíteni. Manapság a futók egyre hamarabb belevágnak, rövid futómúlttal, kevés tapasztalattal, sokszor szenvedve, de teljesítik. Mindenkinek szíve joga akkor és úgy futni a maratont, ahogy azt jónak látja – de mégis az a legjobb, ha tisztességesen felkészülsz rá.

Ajánlások szerint a következőképpen érdemes végigcsinálni egy maratoni felkészülést ahhoz, hogy viszonylag problémamentesen le tudd futni a 42,195 kilométeres távot.
 

Ha kezdő futó vagy


Ha nemrég kezdted a futást, de már a maratonon gondolkodsz, több időre lesz szükséged, hogy elérd ez a célod. Már csak azért is, mert érdemes fokozatosan haladni a távok növelésében, a szervezeted így tud adaptálódni a terheléshez, így kerülheted el a fájdalmakat, a sérülést, a túledzettséget.
Ha le tudsz futni 15-16 kilométert gond nélkül, akkor 18-20 hétre lesz szükséged ahhoz, hogy megfelelően fel tudj készülni a maratonra. Ezalatt az idő alatt fokozatosan tudod növelni a heti futásmennyiséget, a heti 10 százalékos táv emelést figyelembe véve. Érdemes ezt a szabályt és ezt a javasolt időtartamot betartani, nem véletlenül ez az ajánlás.


 

Ha középhaladó vagy


Ha hetente 40-50 kilométert szoktál futni, akkor már megvan az a tapasztalatod és állóképességed, ami egy maraton teljesítéséhez szükséges. Ebben az esetben specifikusan 14-16 hetes maratoni felkészülést érdemes csinálni, melynek során a hétvégi hosszú futásaidat „felhúzod” úgy, hogy a 30-35 kilométeres táv teljesítése ne okozzon gondot. Itt is törekedni kell a fokozatos táv emelésre, és nem kell minden hétvégén 30-asokat futni, viszont a kitartásodat tudod növelni egy célzott edzésprogrammal.
 

Ha haladó vagy


Ha egy héten simán lefutsz 60-65 kilométert, és gond nélkül mennek a 20-25 kilométeres hosszú futások, akkor viszonylag könnyű dolgod van, ha maratont szeretnél futni. Számodra egy 12-16 hetes maratoni felkészülés megfelelő lehet. A felkészülési rutin első felében a 30-35 kilométeres hosszú futások elérése lehet a fő cél, míg a második szakaszban a maratoni versenytempód megtalálására és begyakorlására lehet koncentrálni.

A maraton teljesítése fantasztikus érzés, de még a rutinos, tapasztalt futókat is meg tudja tréfálni, és nem mindig adja könnyen magát. Adj magadnak elegendő időt, hogy szépen felkészülsz rá, hogy aztán a verseny jó élmény legyen, ne pedig szenvedés és küzdelem.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT