/article_titleimages/verseny1.jpg

10 tipp, hogy jól sikerüljön a futóversenyed

Itt a futóversenyek időszaka, minden hétvégére jut egy csomó verseny. Ha szeretnél elégedett célba érni választott versenyeden, fogadd meg ezeket a tanácsokat.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-05-07

1. Készülj fel rendesen


Ne versenyezz úgy, hogy nem készültél fel rá, az edzések fontosak, hogy sikerrel célba tudj érni. Próbálj olyan versenyre nevezni, ami neked való, amit tényleg teljesíteni is tudsz, és nem lesz szenvedés az egész. Nem ciki rövidebb távokon indulni, nem kell mindenkinek félmaratont vagy maratont futnia, főleg, ha egyébként nem készül rájuk! Ha 5 kilométereket futsz edzésen, akkor ne állj rajthoz félmaratonon, mert ugyan elképzelhető, hogy le tudod futni, de könnyen megsérülhetsz, és valószínűleg nem lesz túl jó élmény a verseny.
 

2. Nem kell lefutni előre a verseny teljes távját


Lehet, hogy biztonságérzetet ad a tudat, hogy le tudod futni a 10 kilométert vagy a félmaratont, mielőtt versenyre mennél, de igazából nincs rá szükség. Ha a választott versenytávod 80 %-át kényelmesen és magabiztosan tudod edzésen teljesíteni, akkor nyugodtan mehetsz versenyezni, menni fog a teljes táv!


3. A verseny hetében ne hajtsd túl magad


A hétvégi verseny hetében már csak könnyű futásaid legyenek, ne hajtsd túl magad, laza, átmozgató edzésekre van szükség, nem ekkor kell begyűjteni a kimaradt kilométereket, mert ezek már csak elvesznek, nem tesznek hozzá a felkészüléshez.


4. Aludd ki magad


A pihenés nagyon fontos, hogy jó formában állhass rajthoz. A verseny hetében, főleg a verseny előtti este feküdj le időben, próbáld meg kialudni magad, hogy kipihenten futhass.


5. Figyelj a táplálkozásra


A tudatos étkezés lényeges, hiszen a bevitt tápanyagok biztosítják az üzemanyagot a tested számára. Egyél lassan felszívódó, értékes szénhidrátban, fehérjében, jó zsírokban gazdag ételeket a verseny hetében, hogy legyen erőd jó teljesítményt nyújtani. Olyasmit egyél, ami nem bántja a gyomrod és korábban már bevált. Verseny előtt se feledkezz meg a reggeliről, kipróbált, emésztési problémát nem okozó ételt válassz.
 6. Ne versenyen teszteld az új cuccaidat

Csak olyan cipőt és futóruhát viselj a versenyen, amit már edzésen többször is használtál, kényelmes volt, bevált, nem szorított, nem dörzsölt ki. Ha új dolgot vettél, azt még a verseny előtt próbáld ki edzésen!
 

7. Melegíts be a rajt előtt


Nem az első kilométereken kell bemelegedned, már a rajt előtt gondoskodj arról, hogy az izmaid üzemi hőfokra melegednek, és így hatékonyen tudjanak dolgozni a verseny során. Gimnasztikázz, kocogj a rajt előtt.
 

8. Jó helyre állj a mezőnyben


Tudd, hol a helyed. Keresd meg a saját tempódnak megfelelő rajtzónát, ne állj se előrébb, se hátrébb, így olyan emberekkel futhatsz együtt, akik a te tempódban haladnak majd. Így nem kell előzgetni senkit, aki nálad lassabb, és te sem akadályozod a nálad gyorsabb futókat. Figyelj arra, hogy ne fusd el a verseny elejét, ne rohanj, a tömeg magával fog húzni, de te csak magadra koncentrálj!
 

9. Frissíts rendesen


Azért vannak a frissítőállomások az útvonalon, hogy használd őket. Igyál elegendő vizet és izoitalt, egyél banánt, és fogyaszd el a magaddal vitt energiagélt, hogy folyamatosan biztosítani tudd a szervezetednek a futáshoz szükséges energiát.
 

10. Élvezd a futást


Úgy fuss, hogy élvezd a versenyzést, ne stresszelj az eredményeden, figyeld a tested jelzéseit, és hagyd, hogy a futás boldoggá tegyen!


Fotó:
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT