/article_titleimages/mod1.jpg

Így javítsd a futóteljesítményed hatékonyan

Sok futó a legszívesebben ugyanazt a távot, útvonalat futja ugyanabban a kényelmes tempóban. Ezzel nincs gond, mert növeli az általános edzettséget, és segít megszabadulni a mindennapi stressztől. De a monotonitás nem mindig segíti a fejlődést – emiatt érdemes teljesítményjavító edzésmódszereket is beilleszteni a futásaidba.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-21

A következő módszerek változatosabbá teszik a futásaidat, és segítenek, hogy fejlődhess – próbáld ki őket!
 

1. Sprintek


A futás monotonitását nagyon jól megtöri, ha egy-egy intenzív sprintszakaszt is beiktatsz. A teljesítményt is hatékonyan javítja, ha nem mindig ugyanazzal a sebességgel futsz. A sprintek dinamikusabbá és gyorsabbá tesznek.
Iktass be 80-100 méteres intenzív tempójú szakaszokat akár a hosszabb futásaidba.
 

2. Dombsprintek


A kitartást és az erőt is növeli, ha időnként dombra fel sprinteléseket is beillesztesz a futóedzéseidbe. Egy 100-150 méteres felfelé vezető szakaszt fuss meg erősen, majd könnyedén, lassan kocogj vagy gyalogolj le a dombról. Ismételt 6-10 alkalommal a dombsprintet az edzés során.


3. Fartlek


Az iramjátékos váltogatás hatékonyan fejleszti a gyorsaságot, növeli az erőt és fokozza az állóképességet is. Tűzz ki egy távolságot, amelyen belül tetszés szerint váltogatod a lassabb és gyorsabb szakaszokat.


 

4. Terepfutás


Ha csak aszfalton, síkon futsz, érdemes néha terepre is menned. A terep változatos környezetet biztosít a futáshoz, máshogy dolgoztatja az izmokat, egyes izmokat pedig jobban igénybe vesz. Az emelkedőre futás hatékonyan erősít, a változatos talaj pedig egyszerre kíméli és erősíti a láb izomzatát.
 

5. Fokozó futás


A fokozó futás során a intenzitás folyamatosan és szisztematikusan növekszik. Amellett, hogy nagyon hatékonyan növeli a teljesítményt, még a zsírégetést is segíti. Oszdd fel az edzéseket szakaszokra, az egymás után következő szakaszokat pedig mindig fusd valamennyivel (pl. 10 másodperccel) gyorsabban, mint az előzőt, pihenő nélkül.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT